"Faiz artırımına karşı bir başbakanım"

Başbakan Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel'le ortak bir basın toplantısı düzenledi. İkili görüşmede birçok konunun ele alındığını söyleyen Erdoğan, MB kararları hakkında, "Ben faiz artırımına karşı bir başbakanım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Almanya'nın başkenti Berlin'de Angela Merkel ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası iki lider ortak bir basın toplantısı düzenledi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Angela Merkel ortak basın toplantısında, Almanya'da yaşayan Türklerin entagrasyonu, Suriye'de yaşanan olaylar ve Merkez Bankası'nın faiz kararları vardı. Erdoğan, faiz artırım kararıyla ilgili bir soruya, "Geçici bir durum" diye yanıt verdi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü;

"Türkiye'nin son 10 yılda geldiği nokta milli gelir açısında 3 kattan fazla bir artıştır. Faiz konusunda bağımsız kurum olan Merkez Bankası karar veriyor. Ancak ben daha öncede söyledim. Ben faiz artışına karşı olan bir başbakanım. Ancak Türkiye'deki durumun geçici olduğunu düşünüyorum."

Erdoğan, ayrıca Avrupa Birliği sürecinde Almanya'dan destek beklediğini dile getirdi."AB Süreci ve vize muafiyeti konusunda Almanya'dan destek bekliyorum"dedi. 

Konuşmasında Suriye'de yaşanan olaylara da değinen Erdoğan, "160 bin insanın öldürüldüğü Suriye'de insanlık bu katliamı nasıl futbol maçı seyreder gibi seyreder" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Angela Merkel ortak basın toplantısında, Almanya'da yaşayan Türklerin entagrasyonu konusuna da değindi.

Başbakan Erdoğan Türklerin entegrasyonu konusunda ise şunları dile getirdi; "Biz Almanya yaşayan tüm vatandaşlarımızın entagrasyon konusunda olumlu davranmasını istedik. Bu hem kendileri için hem Alman toplumu için isabetli olacaktır. Asimilasyon ise farklı bir konu. Böyle bir idealimiz olamaz. Zaten bu konuda sayın Başbakan Merkel'le aynı düşüncedeyiz."

Merkel: Asimilasyon gibi bir derdimiz yok

Türklerin uyumuyla ilgili Merkel de görüşlerini şöyle dile getirdi, Alman Başbakan, "Biz uyum çalışmalarımız sürdürüyoruz. Uyum çıkmaz bir yol değildir. Uyum aynı zamanda burada uzun süredir yaşayanların, diğer kültürlere saygı duymasını gerektir. Bizim kesinlikle asimilasyon gibi bir derdimiz yok. Farklı etkilerin bir zenginlik olduğunu düşünüyoruz. Özellikle Almanya'da yaşayan genç Türklerin de Alman gençler gibi meslek sahibi olmasına öncelik veriyoruz" dedi.

"Türklerin oy kullanması için gerekli desteği vereceğim"

Almanya Başbaşkanı Angela Merkel, AB ile müzakerelerde Türkiye ile 23 ve 24 fasılların açılmasını istediklerini belirtti. Merkel, "Yargı reformunu ele alan fasılların açılmasını istiyoruz" dedi. Koalisyon anlaşmasında Türkiye'nin AB üyeliğini ucu açık bir nokta olarak görüdüklerini dile getiren Merkel, ülkesinde yaşayan Türk vatandaşlarına oy kullanmaları için gerekli olan desteği vereceklerini de belirtti. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir