"GAP'ı 5 yıl uzatmayı düşünüyoruz'

Kalkınma Bakanı, GAP Eylem Planı'nı 5 yıl daha uzatmayı düşündüklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP Eylem Planı'nı 5 yıl daha uzatmayı düşündüklerini bildirdi. TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen, bazı kanunlarda değişiklik yapan "torba teklif" üzerinde konuşan CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Edip Cansever'in, "Masa da masaymış ha" şiirini okuyarak, "Torba teklifle, 36 kanunda değişiklik yapılıyor, içinde de her şey var. Edip Cansever'in dediği gibi, (torba da ne torbaymış ha)" dedi.

Milletvekillerinin "GAP Projesi" ile ilgili sorularını yanıtlayan Cevdet Yılmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2008'de GAP Eylem Planı'nı ilan ettiğini anımsattı. O tarihe kadar GAP yatırımlarının, toplam yatırım içindeki payı yüzde 7 iken, 2008'den sonra bu payın zaman zaman yüzde 14'lere kadar ulaştığını ifade eden Yılmaz, "1 milyon metrekarelik alanı sulayacak suyumuz vardı, şimdi ana kanallarla suyu taşıyacağız. 600 kilometrenin üzerinde ana kanal çalışması var" dedi.

Yılmaz, bu yılın GAP Eylem Planı'nın son yılı olduğunu belirterek, projede ödenek sorununun hiç yaşanmadığını kaydetti. Yılmaz, son yıllarda çok ciddi yatırımlar yaptıklarını, son 2 yılda 200 binden fazla insana istihdam sağladıklarını söyledi.

Son Teşvik Kanunu'nun, GAP bölgesindeki yatırımlara katkıda bulunacağını ifade eden Yılmaz, kalan projeleri tamamlamak ve yeni GAP Eylem Planı'nı ortaya koymak için süreyi 5 yıl daha uzatmayı düşündüklerini bildirdi. Yılmaz, "Eski GAP'ın kapandığı, yeni GAP'ın açıldığı bir dönem olacaktır" dedi.

"Hamilelik testiyle ilgili genelgemiz yok"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da yaz nüfusu artan bölgelerde, geçici doktor görevlendirmesi yaptıklarını söyledi. Milletvekillerinin "hamilelik testi" ile ilgili sorularını yanıtlayan Akdağ, "Bizim hamilelik testiyle ilgili genelgemiz yok. Sadece düşük ya da orta gelirli vatandaşların hamilelik sırasında takiplerini sağlamak düşüncesi olabilir, bunun dışında bir uygulama yok" diye konuştu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir