"Göktürk-3" uydusu 2019'da fırlatılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ESKİŞEHİR  - Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Savunma Sanayii Müsteşarlığı Uzay ve İnsansız Sistemler Daire Başkanı Müjdat Uludağ, Göktürk-3 adı verilen radar gözlem uydusunun 2019 yılı sonuna doğru fırlatılmasının hedeflendiğini belirterek, "Uydularımızın fırlatmasını kendi teknolojimizle yapabilmek için 'Uydu Fırlatma Merkezi' kurma kararını aldık ve çalışmalara bu yıl başlıyoruz" dedi.
 
Uludağ, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre Merkezi'nde, Hezarfen Havacılık ve Uzay Kulübü'nce düzenlenen "Hezarfen Savunma Sanayi Günleri" etkinliğinde yaptığı konuşmada, son 10 yılda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyaçları çerçevesinde toplam bedeli 30 milyar dolara yaklaşan savunma sanayisi projelerinin yürürlüğe konulduğunu söyledi.
Son 10 yılda savunma sanayisi sistemleri ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranının iki kat artarak yüzde 54'e ulaştığını belirten Uludağ, ithaline devam edilen malzeme ve teçhizatın yurt içinde özel sektör tarafından üretilmesi için girişimlerin hızlandırıldığını anlattı.
Uludağ, aynı dönemde savunma ve havacılık sanayisi cirosunun 4 kat artışla 4,38 milyar dolara, ihracatın 5 kat yükselerek 1,2 milyar dolara, yıllık Ar-Ge harcamalarının da 14 kat fazlalaşarak 672 milyon dolara ulaştığını vurguladı.
Türkiye'nin, 2023 vizyonu doğrultusunda dünyada savunma sanayisi en gelişmiş 10 ülke arasına girmesinin hedeflendiğine dikkati çeken Uludağ, "Bu çerçevede tüm kara ve deniz araçlarıyla insansız hava araçlarının ülkemizde geliştirilmesi ve üretilmesi sağlanacaktır" diye konuştu.
Uludağ, Askeri Elektronik Sanayii (ASELSAN) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ'nin (TUSAŞ) dünyada en büyük 100 savunma sanayisi şirketi arasına girme başarısını gösterdiğini bildirerek, şöyle devam etti:
"Göktürk-2 uydusunun fırlatılmasının ardından uydu projelerine hız verdik. Gerek askeri gözlem gerekse ticari haberleşme uydularımızın üretimlerini Ankara'da kurmakta olduğumuz ve bu yıl açılışı yapılacak 'Uydu Montaj ve Entegrasyon Tesisi'nde gerçekleştireceğiz. Uydularımızın fırlatmasını kendi teknolojimizle yapabilmek için 'Uydu Fırlatma Merkezi' kurma kararını aldık ve çalışmalara yıl içinde başlıyoruz. Radar teknolojilerine dayalı bir gözlem uydusunun milli teknolojilerle geliştirilmesi için çalışmalara başladık. Göktürk-3 adını verdiğimiz radar gözlem uydusunu 2019 yılı sonuna doğru fırlatmayı hedefliyoruz."
 
Altay Milli Tankı'nın seri üretimine 2015'te başlanacak
 
Uçak ve tank modernizasyonlarının da Türkiye'de yapılabildiğini hatırlatan Uludağ, son yıllarda önemi artan mayın, el patlayıcıları ve hafif silahlara karşı korumalı araç ihtiyacı kapsamında geliştirilen "Kirpi" aracının seri üretimine devam edildiğini belirtti.
Uludağ, "Kirpi" aracından şimdiye kadar 293 adet teslim edildiği ve bu ay 20 aracın daha teslimatının sağlanacağı bilgisini verdi.
Milli sermayeyle üretilen Mini İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemlerinin seri üretiminin sürdüğüne işaret eden Uludağ, şöyle devam etti:
"Bugüne kadar TSK'nın hizmetine 164 adet insansız uçak, 4 adet insansız helikopter sunuldu. Uzun süre havada kalma özelliğine sahip 'ANKA' insansız hava aracımızın tasarım ve prototip imalatını tamamladık. 100 saatin üzerinde uçuş testlerini başarıyla gerçekleştiren ANKA'nın geliştirme aşaması kabul testleri geçen ocak ayında başarıyla gerçekleştirilmiştir. Prototip uçaklarla bu yıl hizmet vermeye başlayacak. ANKA'nın seri üretimi ve ihracatına yönelik çalışmalara hız veriyoruz. Türkiye bu kategoride insansız hava aracı geliştirebilen önemli ülkeler arasında yerini almıştır.
Altay Milli Tankı'nın devam etmekte olan kritik tasarım süreci bu yıl tamamlanacak. Bu çerçevede üretimi gerçekleştirilen iki adet prototip tank üzerinde hareket ve atış kabiliyetine yönelik denemeler devam etmektedir. Bu tank, ülkemizin imkan ve kabiliyetlerini kullandığı ilk milli ana muharebe tankıdır. Tankımızın seri üretimine 2015 yılında geçilmesini bekliyoruz."
 
"Helikopter tasarımını 5 yılda tamamlamayı hedefliyoruz"
 
Uludağ, Fırtına/Panter Obüsleri ve uzun menzilli roket sistemlerinin de Türkiye'de üretildiğine dikkati çekerek, 50 kilometre ve daha uzun menzilli obüs ve roket sistemlerinin seri üretimine başladıklarını söyledi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı olan tüm askeri gemilerin özel sektör tersanelerinde inşa edildiğini bildiren Uludağ, şöyle konuştu:
"Taarruz Taktik Keşif Helikopterlerinin (ATAK) haberleşme, uçuş, silah sistemleri ile silah kontrol sistemleri ve bunları yöneten bilgisayarlar ve içinde çalışan yazılım kodları, Türk mühendisleri geliştirmektedir. Helikopterlerin üretimi Ankara'da yapılmaktadır. Yoğun test aşamalarının artık sonuna gelinmiş, terörle mücadelede önemli role sahip olacak bu helikopterlerimiz inşallah bu yıl Silahlı Kuvvetlerimizin emrine verilecektir. Orta ve hafif sınıf genel maksat helikopterlerinin üretilmesi için altyapı oluşturmak adına 'Özgün Helikopter Geliştirme Projesi' başlattık. Helikopter tasarımını 5 yılda tamamlamayı hedefliyoruz. Böylece gerek ülkemizin gerekse bölge ülkelerinin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. 2020'li yıllarda değiştirilmesine ihtiyaç duyulacak F-16 muharip uçakları ve T-38 eğitim uçaklarının yerini alabilecek modern TSK ihtiyaçlarına uygun platformların, yurt içi imkan ve kabiliyetlerle tasarlanarak prototiplerin üretilmesine yönelik 23 Ağustos 2011'de Jet Uçağı ve Muharip Uçak Kavramsal Projesi Sözleşmesi'ni imzaladık. İnşallah 2013 yılı sonunda çalışmaların sonuçlarını değerlendirdikten sonra milli savaş uçağımızın geliştirme dönemine geçiş kararını almak istiyoruz. Alçak ve orta irtifa hava savunma sistemleri, ülkemiz sanayisi tarafından tasarlanarak önümüzdeki 5 yıllık dönemde üretime geçilecek. Tüm bu projelerimizi hayata geçirerek, savunma ve havacılık ürün ve hizmetleri ihracatımızı 2023 yılında toplam 25 milyar dolar olarak gerçekleştirmeyi hedefliyoruz."