"İran uranyum önerisini IAEA'ya sunmalı"

Frattini, "BMGK'deki İran'a yaptırım tartışması sürmelidir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA - İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, İran'ın uranyum takası için Türkiye ve Brezilya ile yaptığı anlaşma konusunda, "İran uranyumu Türkiye'de zenginleştirme önerisini Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (IAEA) sunmalı, ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasına ilişkin tartışma da sürmelidir" dedi.

Roma'da bugün İtalya ve Rusya dışişleri ve savunma bakanlarının biraraya gelmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Leurov'un ardından Frattini de İran konusunu değerlendirdi.

Frattini, İran'ın Türkiye ve Brezilya ile yapılan anlaşma doğrultusunda uranyum takasıyla ilgili teklifini IAEA'ya iletmesi gerektiğine değinerek, "İran, nükleer programını müzakere ve tartışmaya hazır olduğunu da açıkça belirtmelidir. Biz nükleer programın tümüyle sivil amaçlı olduğu konusunda en ufak bir kuşkuya mahal bırakılmamasını ve de zenginleştirmenin saydam bir şekilde yapılmasını istiyoruz" dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Frattini, İran'ın, nükleer programıyla ilgili net bir tavır içinde olmadığını ileri sürerek, "BM'deki olası yaptırımları tartışma gereği, Tahran'ın nükleer programının niteliğini yeterince netleştirmemiş olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenledir ki BMGK'daki tartışmaya devam edilmesi kaçınılmaz" diye konuştu.

Roma'daki basın toplantısında daha önce de Leurov, Tahran yönetimine, Türkiye ve Brezilya ile yapılan anlaşmayı resmi bir öneri olarak "en kısa sürede" IAEA'ya iletme çağrısında bulunmuştu. Leurov, "BMGK'daki tartışma, uranyum takasına ilişkin İran, Türkiye ve Brezilya tarafından sağlanan anlaşma konusunda bir engel teşkil etmemelidir" demişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Leurov, BMGK'ya sunulan ve İran'a yeni yaptırımlar öngören tasarının, ancak "herkesin mutabakatı" durumunda mümkün olabileceğini kaydetmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir