"İsrail'in gemilere saldıracağından haberimiz yoktu"

Gibbs, kapsamlı bir Orta Doğu barış planına her zamankinden çok ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, İsrail'in gemilere saldıracağından önceden haberlerinin olmadığını söyledi.

Gibbs, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi başkanlık açıklamasının hem ABD hem de uluslararası toplum tarafından desteklendiğine işaret ederek, konseyin olayda neler yaşandığına dair, uluslararası standartlara uygun, hızlı, tarafsız, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesi çağrısını desteklediklerini söyledi.

"ABD Başkanı Barack Obama'nın, İsrail güçleri tarafından Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukanın kaldırılmasına yönelik uluslararası çağrıları destekleyip desteklemediği" sorusuna Gibbs, "Hayır. Daha önce de söylediğimiz gibi, Gazze'deki insani durumdan kaygılıyız ve bu koşulları geliştirmek için İsrailliler ve uluslararası ortaklarla birlikte çalışmaya devam ediyoruz. BM Güvenlik Konseyinin belirttiği gibi, bu savunulamaz bir durum" yanıtını verdi.

Gibbs, "bu ablukanın, silahların Hamas'ın eline geçmesine izin verilmemesini amaçladığını" söyledi.

Olayın İsrail ile Filistinliler arasındaki dolaylı görüşmelere olası etkisine dair bir soru üzerine Gibbs, Obama'nın dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile üç ayrı vesileyle görüştüğünü, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın 9 Haziran için öngörülen Washington ziyaretinin tarihinde de değişiklik olmadığını belirterek, kapsamlı bir Orta Doğu barış planına her zamankinden çok ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

"Önceden bilgimiz yoktu"

Gibbs, olaya dair bir soruşturmanın İsrail tarafından mı yürütülmesi gerektiğini düşündüklerinin ve uluslararası toplumun buna katılımına nasıl baktıklarının sorulması üzerine, BM Güvenlik Konseyi başkanlık açıklamasının hızlı ve şeffaf bir soruşturma çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, uluslararası katılım da dahil olmak üzere güvenilir bir soruşturmayı temin eden yollara açık olduklarını söyledi.

Gibbs, BM Güvenlik Konseyinin açıklamasında, "eylemlerin kınanmasından" bahsedilirken, "bu eylemlerle kimin kastedildiğine" ilişkin bir soru üzerine, "Uygun bir soruşturmayla belirlenecek bir dizi gerçek hakkında konuşuyoruz" ifadesini kullandı.

Bu olayın, Obama'nın, ülkesi ile Müslüman dünyası arasındaki ilişkileri onarma yönünde gösterdiği çabaları bir gecede mahvedip mahvetmediğine dair bir soru üzerine Gibbs, Başkan'ın Müslüman dünyasıyla ilişkiler konusuna özel bir zaman ve dikkat harcadığına dikkati çekerek, bu son olayın buna büyük bir etkide bulunacağını düşünmediğini belirtti.

Gibbs, bir soru üzerine, ABD'nin, İsrail'in gemilere saldıracağından önceden bilgisi olmadığını söyledi.

Bu durumun Türk-Amerikan ilişkilerine olası etkisine ilişkin bir soru üzerine de Gibbs, Obama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önemli birer dost olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilere büyük değer verdiklerini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir