"Kadın-erkek eşitsizliğinin azalması ilham verici"

Sabancı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ortak makale kaleme aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın başkanlığında oluşturulan İşte Eşitlik Platformu Eşbaşkanları, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile Sabancı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, platformun çalışmaları sonucu Türkiye’de kadın-erkek çalışan arasındaki uçurumda azalış kaydedildiğini bildirdi.

Şahenk ve Sabancı “Zorlu çalışmanın karşılığı alınıyor. İlk yılımızın sonunda Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2013, Türkiye’nin ekonomik katılım ve fırsatlarda kadın-erkek eşitliğinin yüzde 3.1 oranında kapandığını gösterdi, bu, daha şimdiden hedefimizin yüzde 31’ini başardığımız anlamına geliyor” dedi.

Kamu özel sektör kadın-erkek eşitsizliğini azaltmak için el ele

Dünya Ekonomik Forumu internet sitesi, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Ferit Şahenk ve Güler Sabancı’nın ortak kaleme aldıkları “İlham Verici Değişim: Türkiye’de Azalan Kadın-Erkek Eşitsizliği” başlıklı bir makaleye yer verdi.

Eşitlik endekslerindeki durum

Türkiye’nin 2012 yılında DEF Küresel Rekabet Raporu’nda dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olarak gösterildiğini, “rekabetçilik” sıralamasındaki yerinin ise 59’unculuk olduğunu hatırlatan Şahenk ve Sabancı, bu tutarsızlığın, Türkiye’nin toparlanan küresel ekonomide başarılı şekilde rekabet etmesi için yapılması gerekenler olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Şahenk ve Sabancı, aynı dönemde yayınlanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2012 raporundaki Cinsiyet Eşitsizliği sıralamasında Türkiye’nin 135 ülke arasında 124’üncü olduğunu hatırlattı. Şahenk ve Sabancı “Sosyal etkileri bir yana, kadınları profesyonel ve siyasi hayata entegre eden ülkeler ve işyerleri, bunun ekonomik kazancını derliyor. Türkiye apaçık, tüm sektörlerin tüm düzeylerinde kadınların katılımını artırma ihtiyacında” dedi.

2012 kadın-erkek eşitsizliği raporundan sonra Türkiye’nin, üç yıl içinde ekonomik katılım ve fırsat eşitsizliğini yüzde 10 azaltma ve kadınları şirketlerle kamu yönetiminde daha yüksek pozisyonları hedefleme konusunda destekleme taahhüdünde bulunduğunu hatırlatan Şahenk ve Sabancı, “Ancak bu hedeflere nasıl ulaşılabilir?” sorusunu sordu.

Şahenk ve Sabancı’nın makalesinden bazı bölümler şöyle:

“-Bu amaçla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı liderliğinde ‘İşte Eşitlik Platformu’, 50 paydaşın katılımıyla oluşturuldu. Konsept basit: üye şirketler, koçluk ve mentorluk oluşturma ya da kreşler açma gibi belli bir taahhütte bulunuyor. Projelerin yolunda gitmesi ve verilen sözlerin değer bulması için Bakanlık iyileşmeleri kaydediyor ve izliyor.

-Projenin, Bakanlık başkanlığında, Doğuş Grubu ve Sabancı Grubu’nun eş başkanlığıyla oluşan liderlik komitesi, genel stratejileri ve vizyonu ortaya koyuyor.

-İlk aşamada bir ‘İşte Eşitlik Platformu’ web sitesi oluşturduk. Burada şirketler, ilkelerde mutabık kalarak inisiyatife kaydolabiliyor. Site, işyerlerinde kadın-erkek eşitliği sağlanmasına yönelik bir rehber dahil, videolar ve bilgiresimler (infografik) gibi, inisiyatif hakkında daha fazla bilgi veren yararlı kaynaklara ev sahipliği yapıyor ve faaliyet ve toplantılarla ilgili güncellemelere yer veriyor.

-Faaliyetin ikinci yönü, özel sektörden, ülkenin en büyük şirketlerinin istihdam gücünü desteklemede yararlanmaktı. Platformun 55 kurucu üyesi inisiyatifin omurgasını biçimlendirdi. Bu kuruluşlar, alanlarındaki önde gelen organizasyonlar olarak önemli istihdam kaynakları ve işbirliği için istekli olmaları etkili.

-Ancak, Türkiye’deki şirketlerin çoğunluğu ülke geneline yayılmış bulunan küçük ve orta boy işletmeler. Onlara ulaşmak Hükümetin ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden önemli desteğini gerektiriyor. Bunu başarmak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kayseri’de 6 Mart’ta bir etkinlik başlattı ve 27 yerel şirket İşte Eşitlik deklarasyonunu imzalayarak Platformun üyesi oldu.

-Zorlu çalışmanın karşılığı alınıyor. İlk yılımızın sonunda Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2013, Türkiye’nin ekonomik katılım ve fırsatlarda kadın-erkek eşitliğinin yüzde 3.1 oranında kapandığını gösterdi, bu, daha şimdiden hedefimizin yüzde 31’ini başardığımız anlamına geliyor.

-Sonuç olarak Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2013’te Türkiye dört sıra birden yükseldi ve 136 ülke arasında 120’nci oldu. Buna eşlik eden bir başka iyileşme ise küresel rekabet endeksinde meydana geldi ve Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu 2013 Raporunda 16’ncı en büyük ekonomi olarak 44’üncü sıraya yerleşti.

“Burada durmayacağız...”

-Ancak burada durmayacağız. Kimi kadınların, onları kendilerine destek bulmak için öne çıkmaktan alıkoyan iç engellerle karşılaştıklarının, ya da çocuk sahibi olduktan sonra işlerini bırakmalarının bilincinde olarak, Türkiye sathında kadınların neler başarabildiklerini gösterme amacıyla, başarılı kadın rol modellerin öykülerinden yararlanacağız.

-Bizler ayrıca bir ‘Bağımsız Kadın Yöneticiler Projesi’ çerçevesinde bir araya gelerek oluşturarak, borsa şirketlerinin yönetim kurullarında en az bir kadın olmasını teşvik ediyoruz. Kadın çalışanların görünürlüğünün artırılmasında, borsayla ortak ev sahipliğiyle faaliyetler gerçekleştireceğiz.”

“Adımlarımız küçük ama doğru...”

Ferit Şahenk ve Güler Sabancı, makalelerini, “Hedefimiz, orada bir yerdeki kadınlara olanakları göstermek, cinsiyet eşitsizliği uçurumunu kapatmada yaşamsal müttefiklerimiz olan yönetim kurullarının erkek çalışan ve liderlerinin bu yönde ilerlemelerine katkıda bulunmak ve tüm bu insanlarla inisiyatifleri tek çatı altında toplamak. Şu ana değin küçük adımlar atmış bulunuyoruz, ancak adımların doğru yönde olduğu görülüyor” diye bitirdiler.

Hükümet-özel sektör işbirliği dünyaya anlatılacak

Makalede verilen bilgiye göre Platform üyeleri Kadının Statüsü Komisyonu’nun 58’inci oturumunu Mart ayında New York’ta yapacak. Etkinlik; Platform yönetiminin TED (Technology-Entertainment-Design) yöntemiyle düzenleyeceği, “Ekonomik Katılımda ve Fırsatlara Erişimde Cinsiyet Eşitsizliğinin Giderilmesi İnisiyatifleri – En İyi Uygulamalar” başlıklı faaliyetlerinin planlanmasına ışık tutacak. Elde edilen başarılar dünya vitrinine çıkarılırken, Türkiye’de kadın-erkek eşitsizliğinin azaltılması için öneride bulunmak isteyenler için de bir zemin oluşturacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir