"Kamu borçlarını önemli oranda azalttık"

Maliye Bakanı Şimşek, bu yılın sonuna doğru borcun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının yaklaşık olarak yüzde 42,3 civarında olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yılın sonuna doğru borcun gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının yaklaşık olarak yüzde 42,3, gelecek sene de yüzde 40 civarında olacağını, bu oranın 2013 yılında AB tanımlı olarak brüt yüzde 36,8 seviyesinde gerçekleşeceğini kaydetti.

Şimşek, Avrupa Yatırım Bankası tarafından düzenlenen "Türkiye için Akıllı Büyüme" konulu konferansta yaptığı konuşmada, konferansın, Avrupa'nın 27 üye ülkesi dışında gerçekleştirilmesi açısından önemli olduğunu, bunun Türkiye'deki gelişime katkısı olacağına inandığını söyledi.

Türkiye'deki ekonomik gelişmelere işaret eden Şimşek, şu anda çok olumlu bir ortamın söz konusu olduğunu, geleceğe dönük büyüme trendinin bu şekilde devam etmesini beklediklerini vurguladı.

Kamu ve özel sektör ortaklığının şu anda iyi durumda olduğunun altını çizen Şimşek, şöyle devam etti:

"2001 krizinden sonra bir U dönüşü yaptık ve kamu borçlarını önemli oranda azalttık. Bu yılın sonuna doğru borcun GSYH'ye oranı yaklaşık yüzde 42,3, gelecek sene yüzde 40 civarında olacak. Orta vadede finans planlarımız, 3 yıllık öngörülerimiz ve tahminlerimiz doğrultusunda bu oran 2013 yılında AB tanımlı olarak brüt yüzde 36,8 seviyesinde gerçekleşecek. Bu net borç değil. Net borç, şu anda bile yüzde 31 civarında. Bütçe açığının GSYH'ya oranı gelecek sene yüzde 2,8'e düşecek. Bu sene yüzde 4. Yatırımcı bakanlara ekstra 11 milyar lira verdim, vermeseydim yüzde 3 civarında olacaktı. 2013'te ise yüzde 1,6 olacak. Ama genel devlet açığına bakarsanız zaten 2013 yılında yüzde 1,1'e düşecek."

Maliye Bakanı Şimşek, bunların orta vadede işe yarayacak veriler olduğunu, uzun vadede Türkiye'nin güçlü büyümesini sürdürebilir kılmak ve borçtan kurtulmak istiyorsa daha başka şeyler yapması gerektiğini söyledi.

Mehmet Şimşek, "Çünkü hala zayıf noktalarımız var. Neler yapmamız gerekiyor? Değer zincirini geliştirmemiz gerekiyor. Şu an itibarıyla geleneksel sektörlerde çok yüksek oranlarda konsantrasyonlar var. Burada Asya'dan gelen baskılar var, düşük maaşlar baskı yaratıyor. Eğer biz rekabet etmek istiyorsak önümüzde zorlu bir yol var. Değer zincirini geliştirmek için doğru bir çerçevemiz ve sağlam temellerimiz var" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir