"Kamu yatırımlarının yüzde 26'sı İstanbul'a yapılıyor"

Topbaş, İstanbul'un 110 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediyesi olarak 6 yılda kentte yaptıkları yatırımların toplamının 28,5 milyar Türk Lirası olduğunu belirterek, "Türkiye'de tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yaptığı yatırımların yüzde 26'sını İstanbul yapıyor" dedi.

Topbaş, Bağcılar'da 83 bin metrekare kapalı alanda kurulan otomobil alışveriş ve yaşam merkezi "Automall Center"ın açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul'un her alanda ciddi gelişmeler tanıklık ettiğini söyledi. Topbaş, gelişigüzel, kendiliğinden ortaya çıkan birtakım tesisler yerine, daha programlı ve düzenli, geleceği daha iyi hesaplayan ve dünya konjonktürünü de dikkate alan yatırımların kente yapıldığını anlattı.

Kuyumcukent, Tekstil ve Giyim Kent gibi alanların, İstanbul'un önemli kazanımlarından olduğunu dile getiren Topbaş, her yeni yapılan tesisin, bir öncekinden daha iyi, düzenli olduğunu ve global ölçekler dikkate alınarak yapıldığını kaydetti.

Şehirlerin, yarıştığı bir çağda yaşanıldığına dikkat çeken Topbaş, özellikle merkezi hükümetlerin ve yerel yönetimlerin, kentlerin gelişmesi için müteşebbislere ve yatırımcılara ciddi fırsatlar vermeye çalıştığını kaydetti.

Kadir Topbaş, demokratik ülkelerde böyle konsensüslerin olması halinde bu ülkelerin geliştiğini belirterek, kurumsal taassuplar gözetmeksizin ele ele vererek yapılan yatırımların ülkelerin ve kentlerin kaderini değiştirdiğini söyledi.

İstanbul'un, dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri haline geldiğini anlatan Topbaş, kentin 110 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip olduğunu dile getirdi.

İstanbul'daki yatırımlar

İstanbul'un 23 Avrupa ülkesinden büyük olduğuna dikkat çeken Topbaş, 14 milyon nüfusuyla bir ülke özelliğini gösterdiğini anlattı.

Topbaş, sanayinin yüzde 38'i, ithalat ve ihracatın yüzde 60'ı, toplam mevduatın da yüzde 41'inin İstanbul'da gerçekleştiğini vurguladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, "İstanbul'un, kongre, turizm, fuar, moda, uluslararası müsabakaların yapıldığı, önemli kararların alındığı, ileri teknolojinin olduğu bir kent olmasını hep hedeflemiştik. Söylediklerimizin hepsi adım adım gerçekleşiyor. Bundan dolayı da gurur duyuyoruz. Yönetime geldikten sonra UEFA Şampiyonlar Ligi final maçı, Formula 1, gibi organizasyonlar yapıldı. Şimdi de 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası final maçı İstanbul'da yapılacak. Bunlar kente bir katılım. Bunların turizm olarak getireceği faydaya bakıldığında, hem istihdam hem de katma değer üretmesi bakımından önemsiyoruz" şeklinde konuştu.

İstanbul'un dünyanın en büyük ve önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptığını anlatan Topbaş, NATO, IMF ve Dünya Su Forumu gibi toplantıların da kentte yapıldığını hatırlattı.

Topbaş, IMF toplantıları için yerin altında 127 bin metrekarelik alanda 7 katlı bir binanın inşa edildiğini anımsattı.

Topbaş, Batı'da, gelişmiş ülkelerde, belediye başkan adaylarının, seçimlerde, "Yol yapacağım, altyapı yapacağım" demediklerini, "kentte yılda kaç kez kongre yapılacak, hangi organizasyonlar olacak" gibi konulara vurgu yaptıklarını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir