"Kurban zamlanmadı ama maaşlar eridi"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk: "Geçtiğimiz yıla oranla kurban fiyatları fazla bir artış göstermemiş olsa da maaşlardaki erime, memurun kurban kesmesini imkansız hale getiriyor"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  - Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, geçen yıla oranla kurban fiyatlarının fazla bir artış göstermemiş olsa da maaşlardaki erimenin, memurun kurban kesmesini imkansız hale getirdiğini ileri sürdü.
 
Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, ekonomik gelişmeler karşısında memur maaşlarının her geçen gün eridiğini, kurban fiyatlarının memur maaşlarıyla karşılanamayacak seviyelere yükselmesi nedeniyle memurların bir çıkmaza sürüklendiğini iddia etti.
"İğneden ipliğe" her ürüne zam geldiğini ifade eden Koncuk, bu yılın Ocak-Eylül dönemi dikkate alındığında doğalgaza yüzde 30, benzine yüzde 15, mazota yüzde 14, kömüre yüzde 10 zam yapıldığını, vergilerin arttığını bildirdi.
 
Memurların alım gücünün azaldığını vurgulayan Koncuk, bu nedenle vatandaşların her bayrama biraz daha zor şartlarda girdiğini savundu.
Koncuk, şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz yıla oranla kurban fiyatları fazla bir artış göstermemiş olsa da maaşlardaki erime, memurun kurban kesmesini imkansız hale getiriyor. Kurbanlık fiyatlarının yükselmediğini iddia edenler, alım gücündeki düşüşü görmüyorlar mı? Bir yılda memur maaşları 200 lira eridi. 1994'te ortalama maaşıyla 4,4 adet kurbanlık koyun alabilen memurların maaşları, bu yıl ancak 3,5 küçükbaş kurbanlık almaya yetiyor. 1994'te ortalama memur maaşıyla 1,5 büyükbaş kurbanlık alınabilirken, bugün memur maaşı bir büyükbaş kurbanlık almaya dahi yetmiyor. Buna göre memur maaşı kurbanlık koyun karşısında yüzde 20,5; büyükbaş kurbanlık karşısında yüzde 41 değer kaybetti."
Bu konularda ilginizi çekebilir