"Kürtçe dersi talebiyle ilgili karar tartışmalı nitelikte"

Bakan Şahin, seçmeli Kürtçe dersi davası ile ilgili AİHM'nin kararlarını uygulama konusunda Türkiye'nin taahhütte bulunduğun söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KORKUTELİ - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) 18 üniversite öğrencisinin seçmeli Kürtçe dersi talebiyle açtığı dava ile ilgili kararının "tartışmalı nitelikte bir karar" olduğunu ama AİHM'nin kararlarını uygulama konusunda Türkiye'nin taahhütte bulunduğun söyledi.

Bakan Şahin, seçim gezisi kapsamında geldiği Antalya'nın Korkuteli ilçesinde yeni yaptırılan adliye binasını gezdi, hakim ve savcılarla sohbet etti.

Şahin, gazetecilerin "AİHM'nin, Kocatepe Üniversitesinde öğrenim gören 18 öğrencinin seçmeli Kürtçe dersi talebiyle Türkiye aleyhine açtığı davada Türkiye'yi kusurlu bulması ve her bir öğrenci için 1500'er avro para cezasına mahkum etmesiyle" ilgili sorularını yanıtladı.

"Türkiye tazminata mahkum edilmişse bu tazminatı öder" diyen Bakan Şahin, Türkiye'nin daha önce de AİHM'ye gitmiş ve değişik kararlarla sonuçlanmış davalarda hükmedilen tazminatları ödediğini hatırlattı.

Hakkında AİHM nezdinde en çok dava açılan ülkeler sıralamasında daha önce birinci olan Türkiye'nin, AB müzakere sürecinde yapılan çalışmalarla üçüncü sıraya gerilediğini belirten Şahin, şöyle devam etti:

"Altına imza koyduğumuz uluslararası sözleşmelerimizle, uyguladığımız kararlarımız paralel olduğu takdirde daha az sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye, AB müzakere sürecinde mevzuat olarak birçok yenilikler ve değişiklikler yaptı. Amacımız bu tür davalara daha az muhatap olmaktır. Bu verilen karar tartışılabilir. Tartışılabilir nitelikte bir karardır. Ama ben şu anda onu tartışabilecek durumda değilim. Bir polemiğe de girmek istemiyorum ama AİHM'nin kararlarını uygulama konusunda da Türkiye taahhütte bulunmuştur. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin uygulanmasını da kabul ettiğimize göre sonuçları neyse katlanacağız."

Türkiye aleyhine AİHM'ye daha önce açılan birçok davanın bazı bölgelerde terör nedeniyle ev ve köylerini boşaltmak zorunda kalan kişilerce "terörden zarar gördükleri" iddiasıyla açıldığını ifade eden Şahin, "Bu konuda Türkiye aleyhine çok dava vardı. Biz bunlarla ilgili, terörden zarar görenlerin zararını karşılayan bir yasal düzenleme yaptık. Terör mağdurları yönünde bu süreç çalıştığı için o konudaki dava sayısı da azaldı" diye konuştu.