"Kürtlerin hayali sessizce gerçekleşiyor"
Times, "Bizim diyebilecekleri bir ülkenin hayali" başlıklı analizde "Kürtlerin 100 yıldır beslediği kendi devletini kurma hayali sessizce gerçekleşiyor" diye yazdı.
ANKARA - Times gazetesi, Suriye'den Kuzey Irak'a akın eden Kürt mültecilerle ilgili analizinde, "Kürtlerin 100 yıldır beslediği kendi devletini kurma hayali sessizce gerçekleşiyor" dedi.
BBC Türkçe’nin yansıttığı habere göre, "Bizim diyebilecekleri bir ülkenin hayali" başlıklı analizde özetle şöyle denildi:
"Son beş gün içinde binlerce Suriyeli mülteci Kuzey Irak’ın Kürt kentlerine akın etti. Bu göç, adı resmen öyle olmasa da Kürtlerin ilk bağımsız devletine dönüşen toprakların güvenlik ve refahını öne çıkarıyor.
"Mültecilerin çoğu, Suriye'nin kuzeyindeki savaş, baskı ve açlıktan kaçan Kürtler. Suriyeli Kürtlerle, çoğu el Kaide bağlantılı hükümet karşıtı gruplar arasındaki çatışmaların aniden yoğunlaşması, mültecileri Mayıs’tan sonra ilk kez açılan sınıra yığdı. Binlerce kişi Dicle nehrini geçerek Kuzey Irak’taki kamplara akın etti.
Şimdi 22 yıl önceki mülteci akınının tersi yaşanıyor. O zaman Saddam Hüseyin'in emriyle Irak ordusunun yaptığı bombardıman nedeniyle binlerce Kürt sınırdan batıya kaçmıştı. Batı, bunun üzerine Kuzey Irak'ta uçuşa yasak bölge oluşturdu.
'Bu, Birinci Dünya Savaşı'ndan bu yana kendi devletlerini kurmaya çalışan Kürtlere refah ve istikrar getiren ilk özerk Kürt yönetiminin temelini attı. Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra Bağdat'la gevşek bağları olan üç Kürt kenti, büyük ölçüde kendi kendini yönetmeye başladı."
Üç önemli faktör
"Şimdi Kürdistan diye de bilinen bölgenin istikrar, refah ve hedeflerini üç faktör güçlendirdi" denilen analizde, "Birincisi, petrol endüstrisinin canlanması. Kürt Özerk Yönetimi, dünyada, en büyük petrol rezervine sahip altıncı bölge.
İkincisi, Türkiye'nin, PKK'yla savaşı bitirme çabalarına koşut olarak, Iraklı Kürtlerle ilişkilerini geliştirmesi.
Üçüncü unsur da, siyasi ve ekonomik istikrarın yabancı yatırımın gelmesini, eğitimin gelişmesini sağlaması ve Kürt Özerk Yönetimi'ne bağımsız bir devlet olarak ayakta kalabilme gücünü vermesi" denildi.
Times'daki yazı, "Kürt hükümeti özellikle Suriye'deki Kürtleri korumada daha büyük bir bölgesel rol oynamakta istekli. Batı, Irak'ta siyasi parçalanmaya neden olacağı korkusuyla, bağımsız bir Kürt devletini tanımaktaki isteksizliğini muhafaza ediyor. Türkiye'nin de çekinceleri var. Ama Kürtler sessizce 100 yıllık emellerini gerçekleştiriyor: Kendi devletlerine sahip olmak" yorumuyla tamamlandı.