"Ressamlar Sokağı" kuruluyor
Ressamların yaşantıları Başkentte kurulacak "Ressamlar Sokağı"nda gözler önüne serilecek.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Sanatçıların yaşamları her zaman merak konusudur. Nasıl yaşar, günlük hayatta neler yapar, nereden ilham alır, hayallerini nasıl somutlaştırırlar? İşte kimi zaman filmlere bile konu olan ressamların yaşantıları Başkentte kurulacak "Ressamlar Sokağı"nda gözler önüne serilecek.
Türkiye'de Ressamlar Sokağı'nın öncüsü "Çoban Ressam" Süleyman Şahin, Başkentte kurulacak sanat yolunu anlattı. Şahin, dünyanın her yerinde sanatçıları biraraya getiren ressam sokaklarının öneminin bilindiğini belirterek, Ankara'da da 26 Ocak'ta Anse Mobilya Dekorasyon Merkezi'nde açılacağını bildirdi.
300 kişinin aynı anda sanatsal faaliyette bulunabileceği büyük bir alanın ressamlar için tahsis edildiğini söyleyen Şahin, burada resim yapan sanatçıların izlenebileceğini, "sanatseverler ressamın çalışmaların ve hayal dünyasını görerek sanatçının varlığını hissedecekler" sözleriyle dile getirdi.
"Biz kendimizi, yüreğimizi sanat için ortaya koyduk. Topluma bir şeyler sunalım istiyoruz. Burası resim yapan herkese açık" diyen Şahin, burada haftada bir gün ücretsiz ders vereceğini de belirtti.
Şahin, resim kurslarını çok pahalı olduğuna dikkati çekerek, genç-yaşlı amatör-profesyonel, kadın-erkek herkesin "sıfır ücret" ile ressamlar sokağından faydalanabileceğini "Kağıdını boyasını alan ressamla çalışabilecek" sözleriyle dile getirdi.
Ressamlar Sokağı'nın Başkent için de prestij sağlayacağına inanan Şahin, ikinci Ressamlar Sokağı'nın da Ankara Kalesi'nde açılacağı müjdesini verdi. Altındağ Belediyesi'nden gerekli desteği aldığını ifade eden Şahin, inşaatın devam ettiğini ve Başkentteki iki sanat merkeziyle de buralardaki çalışmaların Türkiye'nin her yerine yayılacağını anlattı.
"Sergiler yalnız kaldı"
Şahin, Ressamlar Sokağı'na sanat galerilerinin yanlış politikaları nedeniyle de ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Galerilerde ressamla diyalog kurdurulmadığını, ressamların hep birbirinden kopuk yaşadığını savunan Şahin, zamanla sanatseverlerin galerilerden elini ayağını çektiğini, sergilere ressamlar ve ressamların arkadaşlarının geldiğini kaydetti.
Ressamlar Sokağı'nın herkesi biraraya getireceğini umduğunu dile getiren Şahin, "Biz sanatsever halkı yeniden kazanmak istiyoruz. Kişi, Ressamlar Sokağı'na gelecek, bizi izleyecek, diyalog kuracak, yaptığı eseri gösterecek, sanatsal bir sorunu varsa paylaşacak. Biz de ışık tutmaya çalışacağız" dedi.
"Dünya Ressamlar Günü"
Şahin, yüzyıllar önce eser veren sanatçıların eserleriyle toplumlarına büyük paralar ve imkanlar kazandırdığını, ancak sanatçıların yaşadığı dönemde büyük zorluklar çektiklerini, açlıklarını, sefaletlerini, ıstıraplarını 27 Şubat'ta gündeme getirmek istediklerinin belirti.
"Dünyada bir gün 'Ressamlar Günü' olsun. Sorunlarımızı konuşalım, kendimizi topluma anlatalım ve 'sanatçı öldükten sonra değerlenir' anlayışını bir kenara bırakalım" diye konuşan Şahin, ilk kez 7 yıl önce bu günü ilan ettiklerini vurguladı.
Şahin, Türkiye'ye gelen yabancı ressamların da sergilerinde bahsettiklerini ve bunun yaygınlaşacağına inandığını dile getirerek, 27 Şubat'ta kutlayacakları Dünya Ressamlar Günü için de büyük bir şölen hazırlığında olduklarını bildirdi.
Sanatçının, İranlı ressam Marryam Hammadi ile Ressamlar Sokağı'nın alt yapısını oluşturan ortak sergileri de "Dünyada barış kardeşlik ve dostluk" sergisi de 20 Şubat'a kadar sanatseverlerin ziyaretini bekliyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir