"Taahhüt değil, uygulama bekliyoruz"
Avrupa Parlamentosu'nda taslak Türkiye Raporu tartışıldı
BRÜKSEL - Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten, AB reformları kapsamında Türkiye'den "taahhüt değil, uygulama beklediklerini" söyledi.
Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan taslak Türkiye raporu, AP Dış İlişkiler Komitesi'nde tartışıldı.
Türkiye'de AK parti hükümetinin ikinci kez seçim kazanırken halktan "açık bir yetki aldığını ve Türkiye'yi modernleştirme sözü verdiğini" hatırlatan Oomen-Ruijten, hükümetin siyasi reformlar yapmadan bu taahhüdünü yerine getiremeyeceğine dikkat çekti.
Hükümetin" 3 yıldır yavaşlattığı reformları ilerletme konusunda açık bir sinyal vermesinin AB kadar Türkiye'nin de çıkarına olduğuna" değinen Oomen-Ruijten, AB sürecinde en zor kısmın siyasi reformlar olduğunu belirterek, hükümetin daha önce duyurduğu anayasa reformunu sahiplenmesini istedi.
'Yasaklı internet' AB adayına yakışmıyor
Türkiye'den son dönemdeki parti kapatma davalarını göz önüne alarak siyasi partiler kanunu değiştirmesini beklediklerini söyleyen ve "internet sitelerinin sık sık yasaklanmasının AB'ye aday bir ülkeye yakışmadığını" ileri süren Oomen-Ruijten, Kürt meselesinde de siyasi insiyatif alınmasını vurguladı.
Oomen-Ruijten, "terör örgütü PKK'nın eylemlerini onaylamamız mümkün değil ama sadece silah kullanılarak bu sorun çözülmez" şeklinde konuştu.
Raportör Ria Oomen-Ruijten, Türkiye'nin Suriye-İsrail dolaylı görüşmelerinde, Kafkasların istikrarında ve diğer bölgesel konularda yapıcı dış politikasını övdü.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ise raporda Ergenekon'un üzerine gidilmesi ve tüm uzantılarının ortaya çıkarılması vurgusuna katıldığını fakat yargılanmadan kimseyi suçlamamak gerektiğini söyledi.
AP Üyesi Vural Öger, raporu genelde dengeli bulsa da "dilini onaylamadığını" belirterek, "üzüntü duymak ve endişelenmek" kelimelerinin defalarca kullanılmasının Türk halkını rencide edeceği uyarısında bulundu.
Dış İlişkiler Komitesi'nde 16 Aralık'a kadar değişiklik önergelerinin verilebileceği rapor, AP genel kurulunda Mart ayında oylanacak.