"Tarafsız yargıya kavuşma zamanı geldi”

Bağış, Anayasa değişikliğine ilişkin soruları yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TBMM - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Biz gerçekten tarafsız ve bağımsız yargıya bu ülkenin kavuşmasının zamanı geldiğine inanıyoruz" dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin 2. maddesi üzerinde konuşan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, topluma anayasa değişikliği ihtiyacının pompalandığını ileri sürerek, iktidarın tüm sorunların çözümü olarak Anayasada yapılacak değişikliği gösterdiğini savundu. Gök, topluma yanlış bir ihtiyacın pompalandığını, sorunların çözümünün Anayasa değil, demokratik bir zihniyet olduğunu ifade etti.

Gök, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in imzasıyla gönderilen yazıyla, devlet memuru olan bakan danışmanlarının AK Parti Genel Merkezinde toplantıya çağrıldığını iddia ederek, "Bu zihniyet, yargıyı da kendisine bağlamak istiyor" dedi.

Değişiklik teklifini "tam bir cinlik" olarak tanımlayan Gök, düzenlemenin Anayasa uyarınca 1 yıl içinde uygulanamayacağını savundu. Seçimler öncesinde bağımsız adayların oy pusulasında nasıl yer alacağına ilişkin düzenlemeyi hatırlatan Gök, bunun seçim hukukuna girdiğini kaydetti. Gök, "AKP'nin halkı kandırdığını" ifade ederek, yapılacak düzenlemenin uygulayamayacağını savundu.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, CHP, MHP ve AK Parti'nin seçim barajında uzlaştığını belirterek, "AKP, 'Saadet Partisi gelir', CHP, "Sarıgül'ün partisi gelir', MHP ise 'BBP gelir' diye yüzde 10'luk seçim barajını savunuyor. Gelirse gelsin. Ayrıca bir şeyde daha uzlaştınız, CHP ve AK Parti, Terörle Mücadele Yasasında değişiklik yaparak çocukların yaşı kadar ceza almasını sağladı" dedi.

Parti kapatmanın "Yargıtay Başsavcısının insafına kaldığını" ileri süren Kaplan, "Parti kapatmak, tüzel kişiliğin idamıdır. Darbe yapan paşanın hukukuyla partiler kapatılıyor. Artık bilgisayarda parti kapatmayla ilgili şablon iddianameler bile var" diye konuştu.

Kaplan, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'a hitaben, "12 Eylül, sizi de kapatmadı mı? Sizi Zincirbozan'a götürmedi mi? Sayın Anadol ben sizin yanınızdaydım. Sizi teslim bile almıyorlardı, kapıda beklettiler. O günlere ait fotoğraflarımız bile var. Bu Mecliste 12 Eylül'ü savunmak, en büyük ayıptır. Bunun hesabını bu dünyada da öbür dünyada da sorarlar" dedi.

"12 Eylül ile sonuna kadar mücadele ettim"

CHP'li Anadol, sataşma olduğu gerekçesiyle söz aldı. Barış Derneği yöneticisi olarak "Barış Derneği Davası" nedeniyle hakkında gıyabi tutukluluk kararı verildiğini, bunun üzerine İstanbul'a gittiğini anlatan Anadol, yanında avukatları Halit Çelenk ve Ahmet Güryüz Ketenci'nin yanı sıra o tarihte genç bir avukat olan Hasip Kaplan'ın da bulunduğunu söyledi.

İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığına giderek teslim olduğunu, ancak kendisini teslim alacak olan Süleyman Takkeci'nin ortada olmadığını belirten Anadol, daha sonra hakkındaki gıyabi tutukluluk kararının vicahiye çevrildiğini kaydetti. İddianame hazırlandıktan 6 ay sonra mahkemeye çıktığını ve ilk duruşmada Takkeci hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Anadol, "12 Eylül yönetimi ve zihniyetiyle sonuna kadar mücadele ettiğini", 1 yıl hapis de yattığına işaret etti.

Anadol, "Şimdi düşünüyorum da o 12 Eylül'ün adaletsiz adaleti bile, beni 6 ay sonra duruşmaya çıkarıyor ama 2 yıldan beri Silivri'de yatanlar var. Sayın Kaplan da bunu savunuyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Genel Sekreteri iddianame hazırlanmadan ve mahkemeye çıkmadan cezaevinde intihar ediyor. Bunu hukuk adına alkışlayanlar var. Çok üzgünüm" ifadelerini kullandı.

Yeniden söz alan Kaplan, ne 12 Eylül döneminde ne de şimdi adil yargılanmanın ihlali ve hukuksuzlukları savunduğunu ifade ederek, "Ergenekon suç dosyasını kabartan asıl suçlar, Fırat'ın ötesindeki suçlardır. Benim belediye başkanlarım 1 yıldan beri mahkemeye çıkmadı. Bu ülke çetelerden kurtulduğu zaman hukuk,  özgürlük, eşitlik ve kardeşlik gelişecektir" diye konuştu.

"Siz kapıları kapatırsanız"

Milletvekillerinin madde üzerindeki sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bütün vatandaşların huzur içinde güvenebileceği yargıyla ilgili düzenlemeleri muhalefetle birlikte yapabileceklerine işaret ederek, bütün fikirlere, görüşlere açık olduklarını söyledi.

Türkiye'de Anayasa ile ilgili tartışma ve görüş aykırılıkları bulunduğunu, bütün bunları toparlayacak, vatandaşlara huzur verecek düzenlemeyi yapmak istediklerini anlatan Bağış, "Sizi rahatsız eden düzenleme varsa onu da görüşmeye hazırız. Bizim de temsil etmekten onur duyduğumuz ve 18 milyon oyunu aldığımız vatandaşın hassasiyet duyduğu konular var. Biz gerçekten tarafsız ve bağımsız yargıya bu ülkenin kavuşmasının zamanı geldiğine inanıyoruz. O konuda sizlerle işbirliği yapmaya hazırız" diye konuştu.  

Bağış, Türkiye'nin en saygın akademisyenlerinin kendileri için bir Anayasa taslağı hazırladığını belirterek, şöyle konuştu:

 "Bu taslağın ülkeye getireceği demokratik ortamı kendileri için tehdit hissedenler, bunun aleyhine kampanya başlattı. 2007 yılında bu ülkeye nasıl 4 ayrı seçim yaşatıldıysa, 2008'de de her iki seçmenden birinin oyunu almış olan iktidar partisine karşı açılan ve aylarca ülkeyi kitleyen kapatma davasının o Anayasa çalışmalarına nasıl darbe indirdiğine şehit oldunuz. Madem ki bu konuda hassasiyetler var, muhalefet ile el ele vererek Anayasanın ilgili maddelerini tek tek değiştirelim dedik. Şu anda AB müzakere sürecinde sık sık önümüze gelen kamu denetçiliği konusu var. Onunla ilgili de adım atmak istedik ama onda da Anayasa engeline takıldık. Biz bu konuda sizlerle işbirliği yapmak istiyoruz. Ama siz kapıları baştan kapatırsanız, biz bu millete şikayet etmekten başka elimizden bir şey gelmez."

Bağış, gümrüklerde oy kullanan vatandaşların, oyunu hangi seçim bölgesiyle ilgili olarak kullanmak istediğine dair tercih belirtme imkanı olmadığını söyledi.  Seçim Yasasında değişiklik yapılarak, yurt dışında yaşayan vatandaşın gümrükte oy kullanırken tercihini belirtmesine imkan veren bir düzenlemenin getirilmesi haline değerlendirilebileceğini anlatan Bağış, "Benim şahsi fikirim olabilir ama biraz teknik çaba gerektirir. Bizim parti programımızda Türkiye milletvekilliği önerisi var. Bununla ilgili tartışmayı birlikte yapıp gerekli kararları almamız gerekir" dedi.

Konuşmaların ardından, teklifin yürürlüğünü düzenleyen 2. maddesi kabul edildi.