"Ticareti geriletecek her karar bizi de etkiler"

Factors Chain International Başkanlığına seçilen TEB Faktoring Genel Müdürü Baydar, faktoring sektörünün 2011'de yüzde 25 büyüyeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünyanın en büyük faktoring organizasyonu olan Factors Chain International'ın (FCI) başkanlığına seçilen TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, ticareti azaltacak ve düşürecek her türlü kararın faktoring sektöründeki gelişmeyi de yavaşlatacağını, geçen sene Türkiye'de sektörde yüzde 70 olan büyüme oranının bu yıl yüzde 25'lerde gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.

Baydar, bu yıl 43. Olağan Genel Kurulu San Francisco'da gerçekleştirilen FCI'ya Başkan seçilmesiyle ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, FCI Başkanlığı gibi uluslararası bir görev almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bütün Türk üyelere çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu başkanlığı çok desteklediler. Hepsi de çok gurur duydu. Günün sonunda bu ülkenin başarısı, ülkenin reklamı..." dedi.

BDDK ve öncesinde otoritelerin aldığı kararların faktoring sektörünü ne yönde etkileyeceği sorusuna Baydar, "Ticareti azaltacak, düşürecek her türlü karar bizim sektörümüzdeki gelişmeyi yavaşlatır. Çünkü biz ticareti finanse ediyoruz. Ticaret artarsa bizim hacmimiz artar. Ticaret azalırsa bizim işimiz azalır. Bu kadar net. Dolayısıyla alınan kararların etkisi öyle olur. Geçen sene büyüme yüzde 70'ti, bu sene maalesef yüzde 25'ler civarında bir büyümede kalırız. Sonuçta ekonomide yavaşlamanın bize ciddi etkisi olur" yanıtını verdi.

2010'da yüzde 70 büyüdü

Türkiye'de faktoring sektörünün toplam cirosunun 2010 yılında yüzde 70'lik büyümeyle 75 milyar 978 milyon lira (yaklaşık 50 milyar dolar) seviyesine çıktığını, kriz döneminde yüzde 8'e kadar çıkan problemli alacak oranının geçen yıl yüzde 5 olduğunu, TEB Faktoring'de ise bu oranın yüzde 1,75 olduğunu anlatan Baydar, 2005 yılında yüzde 2,9 olan faktoringin GSYH'ya oranının 2010'da yüzde 7'ye çıktığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir