"Türkiye, BM'de Afrika'ya yardım edecek"

Tanzanya Cumhurbaşkanı ile görüşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afrika ziyaretini değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DARÜSSELAM - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tanzanya Cumhurbaşkanı Jakaya Kikwete ile yaptıkları görüşmede, Kikwete'nin kendisine Afrika'daki siyasi gelişmeler hakkında bilgi verdiğini belirterek, "BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak, bu tür istişarelere ihtiyacımız var ve bunlar devam edecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Tanzanya'ya resmi ziyaretin ikinci gününde, Cumhurbaşkanı Jakaya Kikwete ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda baş başa görüştü. İki cumhurbaşkanı, daha sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Yaklaşık 2 saat süren görüşmelerin ardından Gül ve Kikwete'nin huzurunda, Türkiye ile Tanzanya arasında "Tarım Alanında Teknik, Bilimsel, Ekonomik ve Ticari İşbirliği Protokolü" imzalandı. Protokole Türkiye adına Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu imza attı.  

Cumhurbaşkanı Gül, Kikwete ile düzenlediği ortak basın toplantısına, "Bu güzel ülkede bulunmaktan mutluluk duyuyorum ve Türk halkının selamını iletiyorum" diyerek başladı. Ziyaretinin Türkiye'den bölgeye Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret olması bakımından önem taşıdığını belirten Gül, Türkiye ile Tanzanya arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını söyledi.

Gül, Tanzanya'nın ekonomik gelişimini takdirle izlediklerini ifade ederek, "Siyasi istikrarın ekonomiye olumlu katkısını burada görüyoruz. Bunun diğer Afrika ülkelerine de örnek olmasını diliyorum" dedi. Kikwete ile ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini anlatan Gül, işbirliği yapılabilecek alanlar üzerinde durulduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Tanzanya'da ticaret, yatırımların artırılması, turizm, tarım ve enerji alanlarında işbirliğini artırma kararlılığını Kikwete'ye ilettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde, bölgesel konuların da ele alındığını anlattı. Kikwete'nin Doğu Afrika bölgesi ve kıta geneline ilişkin siyasi gelişmeler hakkında bilgi aktardığını söyleyen Gül, "BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak, bu tür istişarelere ihtiyacımız var ve bunlar devam edecek" diye konuştu. Gül, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyesi seçilmesi sırasında Tanzanya'nın verdiği destek için Kikwete'ye teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Afrika'nın bütün meselelerine bundan sonra daha yakından sahip çıkacağını kaydetti.

Ziyaret, işbirliği için temel olacak

Tanzanya Cumhurbaşkanı Kikwete, Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İki ülke arasında protokol imzalanması ve Gül'ün heyetinde Türk iş adamlarının da bulunmasından mutluluk duyduğunu belirten Kikwete, "Bu ziyaret, gelecekteki işbirliğimizin temeli olacaktır" dedi. Kikwete, ortak ilgi alanlarında Türkiye ile işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçildiğini anımsatan Kikwete, konseyin Afrika'daki çatışma alanlarındaki sorunların çözümü için sorumluluğu bulunduğuna işaret etti. Konseyin özellikle Somali'deki görüşmelerle ilgili sorumluluk alması gerektiğine dikkati çeken Kikwete, Türkiye'den bu konuda destek beklediklerini söyledi.

Küresel ekonomik krize değinen Kikwete, "Afrika, bütün uluslararası ekonomik toplantı ve girişimlerde maalesef temsil edilmiyor. Türkiye'nin bu konuda Afrika'nın sesi olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Tanzanya Cumhurbaşkanı Kikwete'nin, ziyareti dolayısıyla Cumhurbaşkanı Gül'e öldükten sonra özel işlemle doldurulmuş bir zebra hediye ettiği öğrenildi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın odasına konulan zebra ile bazı heyet üyeleri, fotoğraf çektirdi. Heyettekiler, sarayın girişinde bulunan doldurulmuş erkek ve dişi aslanların önünde de anı fotoğrafı çektirdi.

Afrika ile Türkiye'nin tarihi bağları

Cumhurbaşkanı Gül, konakladığı Klimanjaro Kempinsky Oteli'nde, ziyaretini izleyen Türk gazetecilerle sohbet etti ve soruları yanıtladı. Gül, Kenya ve Tanzanya'yı ziyaret nedenini, "Bugün İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad Kenya'ya geliyor. Çin Cumhurbaşkanı kıtayı daha önce 5 kez ziyaret etmiş. Büyük bir ülkeyseniz, sadece kendi içinizle ilgilenemezsiniz. Komşularınızla, dünyayla ilişki içinde olacaksınız. Kaldı ki Afrika ile tarihi bağlarımız var" sözleriyle açıkladı.  

Türkiye'nin 53 Afrika ülkesinin 50'sinin oyunu olarak BM Güvenlik Konseyi'ne seçildiğine dikkati çeken Gül, "Kimse bu desteği alamaz. Bu Afrika'nın Türkiye'ye ilgisini gösterdi. Burada mazlum insanlar var. Bu insanların sorunlarının çözümüne BM'de yardımcı olacağız" diye konuştu.

Ziyaretinin ekonomik boyutu hakkında da açıklamalarda bulunan Gül, Afrika'nın önemli doğal kaynaklara sahip olduğuna işaret etti. Dünyanın birçok yerinde belli noktaya kadar kalkınma sağlanırken Afrika'nın henüz bunu gerçekleştiremediğini belirten Gül, kıtanın geçmişte istismar edildiğine dikkati çekti.  

Kenya ile geçen yıl 250 milyon dolar düzeyinde olan ticaret hacminin kısa sürede 1 milyar dolara ulaşacağına inandığını kaydeden Gül, bavul ticaretinin ise resmi ticaretin iki katına kadar çıkabileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, Tanzanya'nın Türkiye'ye uzak, ancak Afrika'nın en güvenilir ülkesi olduğunu vurguladı.

Türk iş adamlarının yeni pazarlar keşfetmesini isteyen Cumhurbaşkanı Gül, Afrika ile ekonomik ilişkilerin, daralan dünya ticareti içinde Türkiye'nin olumsuz etkilenmesini aza indirgeyeceğini ifade etti. Gül, Nijerya ve Sudan'ın da Afrika'da önemli ekonomik güce sahip olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, bir başka soru üzerine, Afrika'daki ülkelerde yatırım yapmak isteyen Türk iş adamları için endişe edilecek bir durumun söz konusu olmadığını söyledi ve "Uluslararası ilişkilerde ticaret bakkal hesabıyla yapılmaz" dedi.