"Türkiye dış politikada etkili bir yer edindi"

Westerwelle, "Biz Almanlar, dış politikada ve ekonomide Türkiye ile çok daha yakından ilgilenmeliyiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN- Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Türkiye'nin dünyada çok etkili olmaya başladığını belirterek, Almanya'nın Türkiye ile çok daha yakından ilgilenmesi gerektiğini belirtti.

Westerwelle, haftalık "Die Zeit" gazetesinde yayımlanan röportajında, "İran, Orta Doğu ya da diğer küresel sorunlar olsun, Türkiye dış politikada etkili bir yer edindi" dedi.

Bu nedenle Türkiye ile ilgili tartışmaların sadece AB üyeliğine indirgenmemesi gerektiğini, dünyada çok dramatik gelişmelerin meydana gelmekte olduğunu belirten Westerwelle şunları söyledi:

"Türkiye gibi ülkeler, Asya ve Latin Amerika gibi yükselen ülkelerin yanı sıra ekonomik ve siyasi ağırlık kazanıyor. Biz Almanlar, dış politikada ve ekonomide Türkiye ile çok daha yakından ilgilenmeliyiz. Almanya'da güçlü bir Türk toplumu olduğu için de..."

"Koalisyon ortağınızı günün birinde 'imtiyazlı ortaklık' fikrinden vazgeçirecek misiniz" sorusuna karşılık da Westerwelle, bu deyimi Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin ve diğer bazı Avrupa ülkeleri hükümetlerinin de uzun zamandır kullanmadığına dikkat çekerek, "Umarım herkes, akılcı tartışmamız ve yıllar sonra alınacak bir karar konusunda önceden karar vermememiz gerektiğini anlar" dedi.

Westerwelle, Afganistan'dan kademeli olarak çekilebilme

k için gelecek 3 yıl içinde çalışmalar yapacaklarını da belirterek, 2014 yılında Afgan hükümetinin ülkedeki güvenliği tümüyle sağlayabilecek duruma gelmesini ümit ettiklerini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir