"Türkiye, nanoteknolojide öncü ülke olacak"

Gül, yatırımlar düzgün bir şekilde yapılıp, öncelikler düzgün bir şekilde verildiğinde Türkiye'nin bu sefer safhaları kaçırmayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yatırımlar düzgün bir şekilde yapılıp, öncelikler düzgün bir şekilde verildiğinde Türkiye'nin daha önce teknolojiyle ilgili kaçırdığı safhaları bu sefer kaçırmayacağını belirterek, "İnanıyorum ki Türkiye nanoteknolojide kısa bir süre sonra dünyada ismi geçen, öncü olan ülkelerden birisi olacak" dedi.

Gül, Bilkent Üniversitesi Yerleşkesindeki Ulusal Nanoteknoloji Merkezi'ni (UNAM) ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül'e ziyareti sırasında Devlet bakanları Mehmet Aydın ve Cevdet Yılmaz, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, DPT Müsteşarı Kemal Madenoğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş ve Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı eşlik ettiler.

Yaklaşık 3 saat süren ziyarette, yetkililerden önce brifing alan Gül, daha sonra merkezdeki birimleri gezdi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Nanofabrikasyon laboratuvarında Gül'e sunum yapılırken, bir saç telinin 10'da biri kalınlığındaki bir plaka üzerindeki "Sayın Cumhurbaşkanım, UNAM'a hoşgeldiniz" yazısı bilgisayar ekranından gösterildi ve bunun saç teline de uygulanabileceği anlatıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, merkezden ayrılırken açıklama yapacağı sırada, bir gazetecinin, "Türkiye ile Ermenistan'ın diplomatik ilişki kurmasına ilişkin protokol" hakkındaki sorusu üzerine, sözlerine "Ben size başka bir şey söyleyeceğim. Hatta uzun vadede bu daha önemli bir konu" diye başladı.

Tarihe bakıldığında Türkiye'nin sanayi devrimini kaçırdığının, teknolojide atılan adımları arkadan takip ettiğinin görüldüğünün altını çizen Gül, 2000'li yılların başından itibaren nanoteknolojinin dünyada gelişmeye başlayan yeni bir bilim alanı olduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, "Bu sefer bunu kaçırmamak niyetinde Türkiye. Onunla ilgili bütün devlet kurumları, ilgili birimler, üniversiteler, araştırma enstitüleri hepsi bir heyecan içerisinde ve yatırımlar düzgün bir şekilde yapılıp, öncelikler düzgün bir şekilde verildiğinde Türkiye daha önce teknolojiyle ilgili kaçırdığı safhaları bu sefer kaçırmayacak. İnanıyorum ki Türkiye nanoteknolojide kısa bir süre sonra dünyada ismi geçen, öncü olan ülkelerden birisi olacak" diye konuştu.

"Bir çok ilki burdan duyacaksınız"

Cumhurbaşkanı Gül, en etkilendiği projenin sorulması üzerine de önemli buluşların heyecan verdiğini, bunların yansıtılmasını önemsediğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Burada dünyanın en iyi teknoloji üniversitelerini, en iyi laboratuvarlarını bırakıp buraya gelen doktoralı, yüksek lisanslı bilim adamlarını, buranın kapasitesini gördüm. Türkiye'deki ilgili bütün kurumların başkanlarını ve sorumlularını bu heyecan içerisinde gördüm. Beni en çok etkileyen budur. İnanıyorum ki nanoteknolojiyle ilgili dünyada bahsi geçecek bir çok öncelikleri, bir çok ilkleri buradan duyacaksınız. Bunların bazılarını anlattılar. Bunlarla ilgili patent alma çalışmaları devam ediyor ama bunlara çok yenilerinin ekleneceğine inanıyorum."

Gül, emeği geçen ve destek veren herkesi kutlayarak sözlerini bitirdi.