"Türkiye'yi THY gibi uçuracağız"

TPAO Genel Müdürü Uysal, TPAO'nun halka arzının planlandığı yönündeki açıklamasının kendilerini çok heyecanlandırdığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, TPAO'nun halka arz çalışmalarıyla ilgili olarak, "Halka arz gerçekleştiğinde biz de TPAO olarak Türkiye'yi THY gibi uçuracağız" dedi.

Uysal, yaptığı açıklamada, TPAO'nun 1954 yılında 6327 sayılı kanunla anonim ortaklık olarak kurulduğunu ve faaliyetlerini 1983 yılına kadar özel şirket mantığıyla yürüttüğünü anlattı. TPAO'nun sürekli kar eden bir kuruluş olduğunu ve yatırımlarını kendi elde ettiği karlarla sağladığını ifade eden Uysal, kuruluşun devletten bu konuda herhangi bir para talebinin olmadığını, sadece parayı harcamak için izin talebi olduğunu kaydetti.

TPAO'nun, 1983 yılından sonra 233 sayılı kanuna göre kamu kuruluşu haline getirildiğini ifade eden Uysal, bu tarihten sonra özel sektör gibi hareket edilemediğini, faaliyetlerde bir yavaşlama olduğunu, personel rejimi ve şirketin mali rejiminde çok ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Uysal, "Biz eğer 1983 yılındaki pozisyonumuzu devam ettirebilseydik gelişme trendiyle bugün dünyanın ilk 10 şirketi arasında olacaktık" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, TPAO'nun halka arzının planlandığı yönündeki açıklamasının kendilerini çok heyecanlandırdığını belirten Uysal, "Türk Hava Yolları, halka arzdan sonra hepimizin gurur duyduğu işler yapmaya başladı. Halka arz işlemini yapmasalardı THY bu kadar büyüyemezdi. Halka arz gerçekleştiğinde biz de TPAO olarak Türkiye'yi THY gibi uçuracağız. TPAO da çok geniş alanlarda çok daha rahat hareket imkanıyla Türkiye'ye çok büyük petrol ve doğalgaz potansiyelini taşıyabilecek imkana kavuşacak" dedi.

Kuruluşlarda karar mekanizmalarının çoğalmasının zamana kaybetmeye neden olduğunu vurgulayan Uysal, "O zamanın karşılığı da finansal bir bedel olacaktır. THY şimdi bu bedeli hanesine kar olarak yazıyor" diye konuştu.

Uysal, halka arz işleminin kısa vadede TPAO'ya hareket kabiliyeti getireceğini, bu sayede yurt içi ve yurt dışındaki faaliyetlerin çok daha rahat yürütüleceğini, pek çok bürokratik aşamanın elemine edileceği için kararlarda ve faaliyetlerde daha rahat davranılacağını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir