"Varlık barışı elde tutulan parayı ekonomiye kazandıracak"

Kilci, kamuoyunda "Varlık Barışı Kanunu" olarak adlandırılan yasa ile getirilen uygulamanın bir vergilendirme olmadığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, kamuoyunda "Varlık Barışı Kanunu" olarak adlandırılan yasa ile getirilen uygulamanın aslında bir vergilendirme olmadığını belirterek, "Varlık barışı ile yastık altında ya da el altında tutulan değerlerin sıcak para olarak ekonomiye kazandırılması amaçlanmaktadır" dedi.

Kilci, Kayseri Sanayi Odası'nda (KAYSO) yaptığı konuşmada, şanssız bir dönemde Gelir İdaresi Başkanı olduğunu kaydetti. Kilci, "Dünyayı saran ekonomik kriz yaşanırken bu göreve geldim. Böyle bir dönemde Gelir İdaresi Başkanı olmak hiç de kolay değil. Çünkü, kriz ortamlarında Gelir İdaresi'nin gelirleri düşer" diye konuştu.

Kriz ortamında geliri artırmanın tek yolunun kayıt dışılığı önlemek olduğunu belirten Kilci, şöyle devam etti:

"Kayıt dışı ekonomiyi önlemek ve kayıt dışı olan ekonomik unsurları kayıt altına almak konularında önemli aşamalar kaydettik. Bunun yanında kayıt dışılıkla mücadelede, denetim kapasitesinin çok iyi olması gerekir. Kriz dönemi, bizim için kayıt dışılıkla mücadele konusunda önemli bir fırsat oldu. Kayıt altında olan ve ekonomiye katma değer sağlayan mükelleflerimizle, kayıt dışı faaliyet gösterenler arasında matematiksel olarak yüzde 18'lik bir avantaj sağlanacak. Kayıt dışı ekonominin etik olmayan bir davranış olduğu gerçeği de artık toplumda geniş kabul görüyor."

"En çok gelir sigaradan"

Kilci, Gelir İdaresi'nin önemli gelir kaynaklarından biri olan Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) bir azalma gözlemlendiğini, bunun da uygulanan çeşitli teşviklerden kaynaklandığını anlattı. Kilci, "ÖTV'de Ağustos 2009 itibarıyla yüzde 0,4'lük bir azalma oldu. Ancak petrol ürünleri ve sigaradaki artış, bu azalmayı dengeledi" dedi.

Sigaradan alınan ÖTV gelirlerinde yüzde 8'lik bir artış yaşandığını kaydeden Kilci, esprili bir şekilde, "İçki kullanımını kastetmiyorum ama sigara içenleri desteklememiz lazım. Çünkü Gelir İdaresi'nin gelirlerine en çok katkıyı onlar yapıyor. Sigara içenler bu yüzden desteklenmeli" diye konuştu.

Kamuoyunda "Varlık Barışı Kanunu" olarak adlandırılan yasa ile yurt dışındaki ve yurt içindeki değerlerin ekonomiye kazandırılmasının planlandığını ifade eden Kilci, "Bu yasa ile aslında bir vergilendirme yapılmayacak. Yastık altında ya da el altında tutulan değerlerin sıcak para olarak ekonomiye kazandırılması düşünülüyor" diye konuştu.