"Vatandaşı bir kez daha uyarıyoruz"

Sağlık Bakanı, "(KKKA Hastalığı) Köydeki vatandaşımız 'bu bizim eski kene, bunlar ne anlatıyor? Eskiden beri bu kene vardı' diyerek tedbir almamaya devam ediyor. Onun için özelikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum. En dikkatli olması ge

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




ÇANAKKALE - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı ile ilgili, "Köydeki vatandaşımız 'bu bizim eski kene, bunlar ne anlatıyor? Eskiden beri bu kene vardı' diyerek tedbir almamaya devam ediyor. Onun için özelikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum. En dikkatli olması gereken onlar" dedi. Bakan Akdağ, bazı etkinliklere katılmak ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Çanakkale'de, Vali Vekili Hüseyin Kulözü'nü ziyaret etti. Akdağ, Kulözü'nün makamına geçmeden önce Valilik Şeref defterini imzaladı.

Gazetecilere açıklama yapan Akdağ, tüm maksatlarının vatandaşa en iyi şekilde hizmet etmek olduğunu, Türk halkının buna layık olduğunu bildiklerini söyledi. "Bu hizmete memur olduğumuzu biliyoruz" diyen Akdağ, şöyle konuştu: "Çanakkale'nin bizim gözümüzde, Hükümet olarak ayrı bir yeri var. Çanakkale bizim bir millet olarak Anadolu'da tutunma mücadelemizin başlangıcını teşkil ediyor. Elbette burası bizim topraklarımız, çok eskiden beri varız, ama Allah korusun Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcında bizi bu topraklardan sürüp atmak istemişlerdi. Çanakkale, bu toprakların kök salan ruhunun adıdır. Dolayısıyla biz Çanakkale'ye bu duygularla geliyoruz."

Akdağ, bir gazetecinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı ile ilgili sorusu üzerine, şunları kaydetti: "Ülke genelinde panik havasının oluşmaması için basınımızın bize yardımcı olması gerekir. Keneden bulaşan hastalık, Kırım Kongo Hastalığı diye bildiğimiz, 100 bulaşmada 5 kişide ölüme neden olan bir hastalık. Yüzde 5 önemli bir orandır. Tedavi edici tüm gayretlere rağmen yüzde 5 oranında ülkemizde ölüm riski olduğunu biliyoruz. Başka ülkelerde bu oranının yüzde 10'lara, 20'lere kadar çıktığını da biliyoruz. Biz meseleyi çok yakın takip ettiğimiz için, genelde eğer vatandaşımız çok geç müracaat etmemişse hastanelerimizde, özeliklere bu iş için uzmanlaştırdığımız hastanelerimizde tedavi hususunda oldukça başarılıyız."

Kırsalda yaşayan vatandaşlara uyarı

Söz konusu hastalıkta önemli olan konunun korunma olduğuna değinen Akdağ, şöyle konuştu:" "Keneleri topraktan, kırsaldan, hayvanların yaşadığı yerlerden tamamen uzaklaştıramayacağımızı da biliyoruz. Bu hususta çok çalıştık işin uzmanlarıyla, yok edelim bu keneyi ve bu problemi ortadan kaldıralım. Bu çok kolay bir şey değil. Peki o zaman ne olacak? Eğer kırsalda yaşıyorsak, özellikle de çiftçilik, hayvancılıkla alakadar oluyorsak risk altındayız. Şehirlerde yaşayan insanların doğrudan büyük bir risk taşımadığını biliyoruz. Şehirlerde yaşayan insanlar da yaz mevsimlerinde kırsala, yakınlarının yanına gidebiliyorlar. Gittiklerinde onlar için de risk oluşuyor. Biz geçmiş yıllarda hastalığa yakalanan vatandaşlarımızın nerelerde bu hastalığa yakalandığına  bakıyoruz. Vakaların hemen hemen hepsine yakın kısmı kırsalda yaşayan, çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız. Şimdi meselede burada başlıyor. Biz bu meseleyi, bu mevsimde basın üzerinden konuşmaya başladığımız zaman şehirlerde insanımız paniğe kapılabiliyor. Oysa köydeki vatandaş 'bu bizim eski kene, bunlar ne anlatıyor? Eskiden beri bu kene vardı' diyerek tedbir almamaya devam ediyor. Onun için ben bu soruları vesile bilerek özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum. En dikkatli olması gereken onlar."

Hastalıktan korunma yolları

Bakan Akdağ, hastalıktan korunma yollarını da anlatıp, şu bilgileri verdi:

"Peki dikkatli olup ne yapacaklar? Açık havada çalışmaya çıktıktan sonra akşam evlerine döndükten sonra mutlaka üzerlerinde bir kene yapışmış mı diye bunu arayacaklar. Bu, insanın bir dakikasını alır. Ama 2-3 ay alınan bu tedbir hayat kurtarıcı tedbirdir. Çünkü kene bir kişinin vücudunda uzun süre kaldıktan sonra bu hastalık ortaya çıkıyor. Kısa bir müddet kaldığında bu hastalık görülmüyor. Bir de kırsala çıkıldığında ayakları, bacakları örtecek kıyafetler giymek lazım. Geçmişte Sağlık Bakanı olarak, benim kanaatim olarak ben bunu söylemedim. Bilim adamlarının önemli kanaatlerinden biri, kırsalda çalışan insanın ayaklarını, bacaklarını, vücutlarını açıkta bırakmayacak şekilde, pantolonunu çoraplarının içine koyması gibi tedbirler söylediğimizde bazı köşe yazarları bununla dalga geçti. Ama haksızlık yaptılar. Korunma tedbiri bazen basit olabilir, hayat kurtarıcı olabilir." Yaz mevsiminin başında riskli olan bölgeler arasında yer alan, Kelkit Vadisi'nden başlayıp, Gümüşhane, Sivas, Tokat, Amasya, Karabük, Çankırı hattında riskin biraz daha fazla olduğuna işaret eden Akdağ, şöyle devam etti:

"Bu bölgeler başta olmak üzere kırsaldaki her eve sağlık görevlisi gönderiyoruz ve vatandaşlarımızı bir kere daha uyarıyoruz. Şimdi bunu basın yoluyla da yapacağız. Türkiye bu işi iyi bilen, bu iş üzerinde dikkatle duran, dünyada bu meseleyi en iyi takip eden ülkelerden birisi., Vakalarımızı çok yakın takip ediyoruz. Hastalığın görüldüğü bazı ülkeler bunu yapmıyor. Vakalardan kimsenin haberi bile olmuyor. Biz bunları tek tek açıklıyoruz ki vatandaşlarımızın biraz daha farkındalığı artsın, kendilerini koruyabilsinler."
 

Bu konularda ilginizi çekebilir