Ralli sırası alüminyumda

Metal piyasalarında nikelden sonra güçlü performans sırası alüminyuma geliyor. Endonezya’nın alüminyumun hammaddesi boksite getirdiği yasağın etkilerinin yakında görüleceği ve fiyatların1.850 dolar/tona çıkabileceği tahminleri yapılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Endonezya’nın maden cevherlerine getirdiği kısıtlama endüstriyel metallerden nikelin fiyatının bu yıl yüzde 40’tan fazla yükselmesine neden olurken, gözler yasaktan
etkilenmesi beklenen alüminyuma çevrildi. Analistler, alüminyumun hammaddesi boksitin en büyük tedarikçisi olan Endonezya’daki satış kısıtlamasının yakında fiyatlara yansımaya başlayacağı ve ibrenin yukarı döneceği tahmininde bulunuyor. Endonezya’nın işlenmemiş madenlere getirdiği ihracat yasağı dört ayı aşkın bir süredir yürürlükte. Bu dönem içinde, paslanmaz çelik üretiminde kullanılan nikelin fiyatı yüzde 42 yükseldi ve 20 bin dolar/ ton sınırına yaklaştı.

Son zamanlarda fiyatlar soğudu ancak yine de geçtiğimiz hafta nikel yüzde 3.5’lik artışla temel metallerde en büyük sıçramayı yaparak 19.950 dolar/tondan alıcı buldu. Yüksek fiyatların talebi baltalayacağı beklentisiyle fiyatlarda bir geri çekilme meydana gelebileceği konuşuluyor. Genel trend ise hala yukarı yönlü. Macquarie, 2014 yılı için ortalama nikel fiyatını yüzde 25 artırarak o19.911 dolar/tona çıkardı. Nikel üreticisi Rus Norilsk Nickel de 2014 sonunda bu metalin arzının 4 senenin en düşük seviyesine gerileyeceğini ve 2019 yılına kadar da nikel talebinin arz miktarını geçeceğini öngörüyor 

Çin’in boksit kaynakları kuruyor

Dünyanın en büyük alüminyum tüketicisi Çin’de üreticilerin 2013 yılında olası bir yasağa karşı tedbir almaları ve boksit ithalatlarını yüzde 80 artırarak 12-18 aylık tüketim stoku oluşturması nedeniyle nikeldeki ralli alüminyuma yansımamıştı. Endonezya, 2007-2013 döneminde dünya boksit ihracatının yüzde 60’ını gerçekleştirirken, geçen yıl yaptığı satışların üçte ikisinin müşterisi Çin'di. Bu yıl ise Çin’in Endonezya ölçeğinde bir boksit tedarikçisi bulması zor olduğundan fiyatlarda yukarı doğru bir hareket bekleniyor. Boksit, alüminaya dönüştürülüyor, daha sonra konserve kutulardan otomobile birçok alanda kullanılmak üzere alüminyuma dönüştürülüyor. 

Endonezya dışında tedarikçi bulmak zorunda kalan Çin’de boksit fiyatlarının limanlarda yükselmeye başlaması, fiyatların nikeldeki çıkış trendine katılabileceğine işaret ediyor. Alüminyum cuma gönü Londra Metal Borsası’nda (LME) en fazla değer kazanan metaldi. Yüzde 1.22 prim yaparak 1.818 dolar/ ton seviyesinden satıldı. 

 

11-023.jpg

Uzmanlar da alüminyum fiyat tahminlerini yukarı doğru revize etmeye başladılar. Bernstein Research, bu yıl alüminyum piyasasında açık olacağı öngörüsünde bulundu. Bernstein, 7 yıl arz fazlası yaşanmasının ardından artan talep büyümesi ile piyasada açık oluşacağını tahmin ediyor. Alüminyum üreticilerinin karlılığa geri dönmeden önce piyasanın hala imkanı olduğu ve 1.850 dolar/tonun yukarısına çıkılabileceği düşünülüyor. Barclays de alüminyum pazarında bu yıl 1.1 milyon ton açık oluşacağını ve fiyatların ortalama 1.840 dolar ton olacağını öngörüyor. 

Fiyat artışlarının orta vadede kalıcı olması bekleniyor. Önde gelen alüminyum üreticilerinden Rusal, yasağın 2015 yılı sonuna kadar yürürlükte kalacağını tahmin ederken, analistler 2015 ortalarından 2016 sonlarına kadar boksit sıkıntısı yaşanabileceğini ve alüminyum fiyatlarının gücünü koruyacağını öngörüyor. 

Bakırda yön yukarı doğru 

Geçtiğimiz hafta bakır da yeniden 7000 dolara göz kırptı. Haftaya 6.986 seviyesinden başlayan bakır, Çin’den gelen olumlu talebin etkisiyle yukarı taşındı. Cuma günü bakır 6.919 dolardan satıldı. LME bakır stoklarının sene başından beri yüzde 49’luk düşüş ile 186 bin 525 tona inmesi, fiyatlarda artış beklentisini destekliyor. Küresel bakır piyasasında şubat ayında 5.000 ton açık oluştu. Uluslararası Çalışma Grubu (ICSG) tarafından açıklanan verilere göre, ocak-şubat döneminde ise 128.000 ton açık gözlendi. Yılın ilk iki ayında ise bakır üretimi yüzde 4 arttı, kullanımının ise yüzde 12 arttığı düşünülüyor.

Çin’in yüklü emtia alımı sürüyor

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’in temel metal ithalatında nisanda ciddi bir artış yaşandı. Çin gümrük verilerine göre, Çin nisanda yıllık bazda yüzde 44.2 artışla 64.763 ton çinko ithalatı gerçekleştirdi. Nikel ve alaşım ithalatı ise aynı ayda yüzde 10.1 artarak 16.319 ton oldu. Çin’in alüminyum ithalatı aynı dönemde yüzde 150.9 arttı ve 35.199 ton oldu. Ocak-nisan döneminde ise alüminyum ithalatı yüzde 218 artarak 188.435 tona çıktı. Çin’in rafine bakır ithalatı nisan ayında yıl bazında yüzde 86.5 artış gösterdi. Rafine bakır ithalatı 341.406 ton oldu.