Rektör seçimleri öncesinde İÜ'de gerginlik

Rektör adayı seçimlerinin yapıldığı İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne girmek isteyen öğrencilerle polis arasında arbede yaşandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Rektör seçimleri öncesinde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne girmek isteyen öğrencilerle polis arasında gerginlik yaşandı. Yaşanan arbede sonucu, fakülte kapısı önünde oturma eylemi başlatan öğrenciler güçlükle güvenlik çemberi dışına çıkarıldı.

İstanbul Üniversitesi rektör adayı belirleme seçimleri Fen Fakültesi'nde yapılıyor. Bu sırada, Öğrenci Kolektifleri adı altında fakülte önünde toplanan 10 kişilik öğrenci grubu, ellerindeki pankartları açarak içeriye girmek istedi. Bunun üzerine polis, öğrencilere engel oldu. Grup, "Öğrencilerin alınmadığı seçimi kabul etmiyoruz" diye bağırarak, içeriye girmek için fakülte kapısına yüklendi. Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle kısa süreli arbede yaşandı.

Polis, öğrencileri iterek uzaklaştırmaya çalışırken, grup bu sefer fakülte kapısı önünde oturma eylemi başlattı. Slogan atan öğrencilere bu kez Çevik Kuvvet uyarıda bulundu. Uyarılara aldırış etmeyen grup, Çevik Kuvvet tarafından güçlükle kapıdan uzaklaştırıldı. Çıkan arbede sırasında bazı kız öğrenciler yerlere düşerken, grup güvenlik çemberi dışına çıkarıldı.

Asistanlardan da eylem

Bu arada İstanbul Üniversitesi'nden bir grup araştırma görevlisi, "'iş güvencesi" isteğiyle rektör seçiminin yapıldığı Fen Fakültesi önünde eylem yaptı.

''Asistan kıyımına son'' yazılı pankart taşıyan araştırma görevlileri, "Doktoralı işsiz olmayacağız" sloganları eşliğinde rektör adaylarının belirleneceği Fen Fakültesi önüne geldi.

Burada grup adına yapılan basın açıklamasında, idari birimlerin ve öğrencilerin rektör seçiminde oy hakkından mahrum edildikleri belirtildi.

Açıklamada, doktoralarını başarıyla tamamlayan araştırma görevlilerinin daha sonra kapı dışarı konularak "doktoralı işsiz" durumuna getirildikleri ve mağdur edildikleri öne sürüldü.

Kadro istediler

Açıklamada, tüm araştırma görevlilerinin hiçbir ayrım gözetilmeksizin kendilerine daha güvenli kadro sağlayan 2547 sayılı kanunun 33. maddesine geçirilmeleri gerektiği belirtildi.

Araştırma görevlilerine destek veren İÜ Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Serap Kuruca da üniversitelerin öğrenci, araştırma görevlisi ve öğretim üyeleriyle bir bütün olduğunu söyledi.

Bu 3 unsurdan biri olmadan üniversitelerin gelişemeyeceğini kaydeden Kuruca, bilimsel araştırmanın asistansız ve onları güvence altına alan bir kadro olmadan mümkün olmadığını ifade etti.