Rusya ile ticaret normale döndü

Bakan Yazıcı, Rusya ile ticarette bir yıldır yaşanan sorunlara ve Gümrük Müsteşarlığı'nın faaliyetlerine ilişkin çalışmalar hakkında bilgi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Rusya'nın, "gümrüklerde Türk mallarına yönelik tam kontrol içeren genelgeyi dün itibariyle iptal ettiğini böylece Rusya ile ticarette daha önceki döneme geçildiğini" açıkladı.

Yazıcı, böylece iki ülke arasındaki ticarette önceki duruma dönüldüğünü kaydetti.

Yazıcı, Başbakanlık Merkez Binası'nda düzenlediği basın toplantısında, Rusya ile ticarette bir yıldır yaşanan sorunlara ve Gümrük Müsteşarlığı'nın faaliyetlerine ilişkin çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Rusya ile gümrüklerde yaşanan sıkıntıların bir süredir ilgili kurumlar, ihracatçılar ve kamuoyunun gündemini meşgul ettiğini anlatan Yazıcı, bu süreçte, hükümet olarak sıkıntıların aşılmasına yönelik yoğun çalışma yaptıklarını, Rus tarafı ile görüştüklerini belirtti.

Buna rağmen sorunun çözülemediğini ifade eden Yazıcı, 6 Ağustos 2009'da Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin ile başbakanlar düzeyinde görüşme yapıldığını hatırlattı. Görüşmeler sonucunda bir mutabakat zaptı imzalandığını, bu zaptın bir maddesinde "Rusya gümrük servisinin Türkiye menşeli ve Türkiye'den ithal edilen mallara tam kontrol uygulamasını içeren 13 Ağustos 2008 tarihli genelgeyi kaldıracağının" taahhüt edildiğini anlatan Yazıcı, bu kapsamda dün itibariyle söz konusu genelgenin iptal edildiğinin Gümrük Müsteşarlığı'na bildirildiğini, böylece Rusya ile ticarette daha önceki döneme geçildiğini bildirdi.

"Gönüllülük esasına dayalı uygulama sürecek"

Rusya'nın çok önemli bir engel olan söz konusu genelgesinin dünden itibaren yürürlükten kalktığını vurgulayan Yazıcı, "Şimdi başa dönüldü. Geçen yıl Ağustos ayında yürürlüğe konulan genelgeden önce mal sevkıyatı ne şekilde yapıldıysa o şekilde yapılacak. Mal sevkıyatı o genelgeden önce azami 2-3 gün içinde gerçekleştiriliyordu" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "bavul ticaretine" ilişkin sorusu üzerine Yazıcı, yaklaşık 1 yıldır süren görüşmelerin hiçbirinde bavul ticaretinin konuşulmadığını söyledi.

Kaçakçılıkla mücadele

Toplantıda, Gümrük Müsteşarlığının çalışmalarına ilişkin bilgi veren Yazıcı, "2008 yılı içerisinde toplam 1637 kaçakçılık olayında 508 milyon 580 bin 278 lira değerinde yakalama gerçekleştirildiğini" bildirdi.

Yürütülen narkotik operasyonlar çerçevesinde 4 ton 37 kilogram eroin, 251 kilo 986 gram esrar, 286 kilo 794 gram afyon sakızı, 52 kilo 645 gram baz morfin, 8 kilo 421 gram kokain ve 26 adet captagon hap ele geçirildiğini kaydeden Yazıcı, "Bir önceki yıla oranla uyuşturucu madde yakalamalarında yüzde 15'lik artış oldu. 2007'de yakalanan uyuşturucu madde miktarı 4 ton 95 kilogram iken 2008'de 4 ton 674 kilograma yükseldi. 2009 yılı, 7,5 aylık dönemde yapılan operasyonlarda 835 kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldı, bu olaylarla ilgili 1474 zanlı yetkili makamlara teslim edildi" diye konuştu.

Yazıcı, operasyonlar sonucu 2009'da ele geçirilen kaçak eşya ve uyuşturucu maddelerin toplam değerinin 212 milyon 922 bin lira olduğunu bildirdi.

2008'de 4 ton 37 kilogram eroin ele geçirerek rekor kıran Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekiplerinin 2009'da, bugüne kadar 1 ton 330 kilogram eroin ele geçirdiğini ifade eden Yazıcı, "Narkotik operasyonlar çerçevesinde ise 2009'da 331 kilogram sıvı eroin ele geçirerek bu alanda dünya rekoruna imza atıldı. Bu operasyonlarda ayrıca 14 kilo 349 gram esrar, 425 kilo 306 gram afyon sakızı, 5 bin 160 adet esctasy hap ele geçirildi" dedi.

Bakan Yazıcı, çeşitli kaçakçılık faaliyetlerinde kullanılan 148 otomobil, 102 TIR başta olmak üzere toplam 361 araca el koyulduğunu anlattı.

Alo 136 gümrük ihbar hattı

Son yıllarda yapılan teknik düzenlemeler ve altyapı çalışmaları sonucu kaçakçılıkla mücadelede önemli mesafeler kat ettiklerini belirten Yazıcı, "Daha önce hizmete açtığımız online ihbar hattının ardından, kaçakçılık ihbarlarının Türkiye'nin her yerinden Gümrük Muhafaza teşkilatına ulaşmasını sağlamak üzere 'Alo 136 Gümrükler Muhafaza İhbar Hattı'nın kurulum çalışmaları tamamlandı ve bugün itibariyle hizmete açmış bulunuyoruz" diye konuştu.

"Dün akşam hattı aradım"

Bakan Yazıcı, dün akşam hattı denemek için arama yaptığını, söz konusu numara arandığında kimlik tespiti yapılacağı, doğru bilgi verilmesi gerektiği uyarısının yapıldığını, devam etmek istendiği takdirde görevli memura yönlendirildiğini ve ihbarın verilebileceğini anlattı.