Rusya'nın operasyonları göç dalgasını artırıyor

Başbakan Davutoğlu, Rusya'nın operasyonlarının yeni göç dalgalarına neden olduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya'nın Türkmenlere yaptığı bombardımanlarda haksız olduğunu ve bu durumun Türkiye'ye göç dalgasını artırdığını söyledi.

Davutoğlu, Azerbaycan Diplomasi Akademisi'nde, "Küresel Sınamalar Karşısında Türkiye-Azerbaycan Stratejik Ortaklığı" başlıklı bir konuşma yaptı.

Başbakan Davutoğlu yaptığı açıklamada, "Türk ve Rus halkları arasında hiçbir sorun yoktur ve olmayacaktır. Buradan Moskova'ya ve bütün Rus halkına seslenerek ifade ediyorum. Rus halkına dönük en ufak bir tereddüt, kaygı ya da en ufak bir olumsuz hissiyat içinde değiliz. Türkler ve Ruslar, Avrupa ile Asya tarihini birlikte şekillendirmiş iki büyük halktır. Rus halkı onurlu bir halktır, biz ona saygı duyuyoruz ama herkes de bilmelidir ki Türk halkı da onurlu bir halktır ve saygı duyduğu halklardan saygı görmeyi bekler." ifadelerini kullandı.

Rusya liderlerine çağrıda bulunan Davutoğlu, "Çağrım, Rusya'daki liderlere, Sayın Putin'e ve bütün Rus liderliğine, gelin meselemizi konuşarak, yüz yüze ele alalım. Ama 15 gün önce zikretmediğiniz, gündemde olmayan iddialarla, 'Türkiye DEAŞ'a destek oluyor' gibi iddialarla soğuk savaş dönemini andıran kampanyaları birbirimize karşı kullanmayalım. Eğer böyle bir iddia var idiyse neden 15 gün önce gündeme getirmediniz." dedi.

'Türkiye'den kimse özür bekleyemez'

Rus uçağının düşürülmesi hakkında Başbakan Davutoğlu, "Biz, bizim hava sahamıza giren milliyeti belli olmayan bir uçağa karşı meşru müdafaa hakkımızı kullanarak, herkesin bildiği angajman kurallarını uyguladık. Bunun için kimse Türkiye'yi suçlayamaz. Bunun için Türkiye'den kimse özür bekleyemez. Biz, sınırlarımızı koruduğumuz için özür dilemeyiz. Hesabımızı da sadece ve sadece, meşruiyetini 1 Kasım seçimlerinde halktan aldığımız aziz milletimize karşı veririz" şeklinde konuştu.

Rusya'nın Türkmen bölgesine yaptığı bombardımanlarda haksız olduğunu söyleyen Davutoğlu, Rusya'nın yaptığı bombardımanlar 'Türkiye'ye göç dalgasını artırıyor' dedi ve Rusya'nın bu konuda Türkiye'nin fikrini sorması gerektiğini bildirdi.

 

Davutoğlu'nun konuşmasından notlar...

- Azerbaycan ve Türkiye arasındaki 5 milyar dolar olan ticaret hacmi 15 milyar dolara çıkaracak. 

- Rusya'yla ilişkilerimizi geliştirdiğimizde hem içeriden hem dışarıdan çok eleştiriye maruz kaldık. Ancak bu eleştirileri takmayıp Rusya'yla bir çok işbirliğine imza attık. Türk ve Rus halkları arasında hiçbir sorun yoktur ve olmayacaktır. 

- Rusya'ya bazı somut teklifler sunuldu, bu teklifler hala geçerli.