Rusya'yı tehdit olarak değerlendirmiyoruz

Rasmussen, "Ne Rusya'yı NATO'ya tehdit olarak değerlendiriyoruz ne de NATO Rusya'ya tehdittir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Wikileaks internet sitesinde yayımlanan ABD'nin gizli diplomatik yazışmalarında NATO'nun Rus tehdidine karşı Polonya ve Baltık ülkelerini korumak için soğuk savaş sonrasında ilk kez gizli harekat planları hazırladığının iddia edilmesi üzerine açıklama isteyen Moskova yönetimine, "Ne Rusya'yı NATO'ya tehdit olarak değerlendiriyoruz ne de NATO Rusya'ya tehdittir" güvencesi verdi.

AB savunma bakanlarının toplantısına katılan Rasmussen, basına yaptığı açıklamada, NATO'nun son Lizbon Zirvesi'nde varılan anlaşma uyarınca Avrupa'ya füze savunma sisteminde Rusya ile nasıl işbirliği yapılacağı konusunda çalışmaya ve Afganistan'daki NATO güçlerine Rusya üzerinden ikmaline izin verilen ilave ekipmanların nakliyesine başladıklarını söyledi.

Rasmussen, "İlişkimizi ilerletmek ve Lizbon'daki müspet ortaklık ruhunu koruyup sürdürmek istiyoruz" dedi.

Wikileaks belgelerinde, NATO'da görüş ayrılıkları nedeniyle konsey yerine üst düzey askeri yetkililerce kararlaştırılan Dokuz Tümen Planı çerçevesinde Rusya'nın Polonya ile Estonya, Letonya ve Litvanya'ya saldırması halinde devreye girecek Amerikan, İngiliz, Alman ve Polonya tümenlerinin belirlendiği ve bu çerçevede gelecek yıl tatbikat yapılacağı iddia edilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey LEurov, tarafların ortaklığı ilerletmeyi tartıştığı bir dönemde ortaya çıkan sözkonusu planın NATO'nun samimiyeti konusunda şüphe uyandırdığını söylemişti.

LEurov, "NATO bir taraftan ortaklık konusunda bizimle anlaşma arayışındayken diğer taraftan (bize karşı kendisini) savunması gerektiği kararını alıyor. NATO ne zaman daha samimi olacak?" şekline konuşmuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir