Sabancı en büyük kurumsal gönüllülük hareketini başlattı

60 bin Sabancı Holding çalışanını, sivil toplum gönüllüsü haline getirecek projeye dün start verildi. İlk 3 yılın konusu kadın. Sabancı bu yıl 5 bin çalışanına kadın konusunda eğitim verecek, sivil toplum projesi yaratıp yürütmeyi, fon bulmayı öğretecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Sabancı Holding, 41 yıldır Sabancı Vakfı ile sürdürdüğü sosyal sorumluluk çalışmalarında yeni bir aşamaya geçerek tüm çalışanlarını birer gönüllüye dönüştürecek Sabancı Gönüllüleri projesine dün start verdi. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, projeyi açıklarken “İnsan, insan, insan... Bilirsiniz Sakıp Sabancı önem verdiği kelimeleri 3 kez tekrarlardı. Bizim işimizin özü insan. Bu proje de işimizin özü ile ilgili. Herkese örnek olmasını dileriz” dedi. 

Mesai saatlerinde karşılıklı tolerans gösterilecek 

Proje ile ilk yıl 5 bin Sabancı çalışanının gönüllü olması hedefl eniyor. Ancak nihai hedef Holding’de çalışan 60 kişinin bu yapıya dahil olması. Türkiye’nin en büyük kurumsal gönüllülük hareketini başlatan şirket, çalışanlarına kadın hakları ve kadına şiddetin önlenmesi ile ilgili online eğitimler verecek, sonrasında bulundukları bölgelerde bu konu ile ilgili projeler geliştirebilmeleri için onları destekleyecek. Güler Sabancı’nın, “Yeni bir yola çıkıyoruz, hayırlı bir yol olacak. Sabancı çalışanları bulundukları her yere bir fark getirecek” diye ifade ettiği bu proje sadece İstanbul’da değil tüm Türkiye’de yürütülecek. 

Toplantıda söz alan Sabancı Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı Neriman Ülsever konuşmasında, “Sabancı isminin hatırlattığı en önemli kavramlardan biri de sorumluluk. 2015 yılı sonunda toplumsal cinsiyet eğitimi verdiğimiz 60 bin çalışanımız olacak. Ve umuyorum ki sadece çalışanlarımızın değil, tüm toplumun katıldığı bir platformu, gönüllüler ordusunu oluşturacağız. İlk 3 yıl içinde kadın için odaklanacağımız; kadının güçlendirilmesi, iş hayatına katılımı ve iş hayatında eşit fırsatlarla donatılması gibi konular olacak” dedi. Neriman Ülsever, gönüllülük projelerinin hayata geçirilmesi aşamasında şirket yönetimi ve çalışarlar arasında mesai saatleri açısından karşılıklı tolerans olacağını da ifade etti. 

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ise Sabancı Vakfı olarak kurumsal sosyal sorumluluk alanında sahip oldukları birikimi, tüm Sabancı çalışanlarını kapsayacak yeni bir programa aktarma fırsatını yakaladıkları için son derece heyecanlı olduklarını söyledi. Koyunsağan, vakıf çalışanları, fon verilen sivil toplum örgütleri ve gönüllülerin buluşturulacağını, yerele yürütülen projelere yerel kaynaklar yaratılmasını destekleyeceklerini ancak Vakıf olarak fon kaynağı gerektiğinde de sıcak bakacaklarını vurguladı. 

7 merkezde 40 şehirde 500 gönüllü takım lideri 

Programa katılım sürecinden eğitim modüllerine, proje değerlendirmeden raporlamaya kadar “Sabancı Gönüllüleri”ne ilişkin detaylı bilgileri paylaşan Sabancı Holding Kurumsal İletişim Direktörü Suat Özyaprak da şunları söyledi: “Gönüllülük projelerinde 7 merkezde toplam 40 şehirde eğitimler gerçekleştirilecek. Eğitimcilerimizle birlikte gönüllülük dinamiklerini her ilde 500 gönüllü takım liderimize aktaracağız. Daha sonra bu takım liderlerimizden kendi şehirlerinde ve iş yerlerinde 10’ar kişilik ekipler kurarak bölgelerindeki kadına yönelik ihtiyaçları belirlemelerini isteyeceğiz. Böylece 5000 kişilik gönüllü grubu yaratacağız. Ayrıca oluşturulacak proje havuzunda projeler bir araya getirilecek ve bir sinerji yaratılacak.”

İlerleme raporları her yıl açıklanacak

►İlk aşamada, Türkiye genelinde 40 şehri kapsayacak şekilde düzenlenecek bölgesel toplantılarla Sabancı çalışanlarından meydana gelen 500 takım sorumlusuna programın detayları aktarılacak. 
►Düzenlenecek bölgesel toplantılar kapsamında; proje seçme-geliştirme, fon bulma, raporlama gibi önemli noktaları içeren çok yönlü eğitimler verilecek. 
►Ardından takım liderlerinden kendi bulundukları şehirde bir ihtiyacı tespit ederek, bu eksikliğin giderilmesine yönelik sosyal sorumluluk çalışması yapmaları beklenecek. 
►Her sene sonunda ilerleme raporları kamuoyuna açıklanacak. 
►Projenin diğer ayağında ise online eğitimler olacak. Tüm Sabancı Topluluğu çalışanları toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda online eğitim alacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir