Cumhuriyet'in yazar ve yöneticilerine gözaltı

Cumhuriyet Gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik operasyon başlatıldı. 13 kişi hakkında gözaltı kararı verilirken, gazetenin genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu da gözaltına alınanlar arasında.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarının da aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, TCK'nın 220/6. maddesi uyarınca "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan yürütülen soruşturma çerçevesinde, aralarında Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz'ün de bulunduğu 13 kişi hakkında gözaltı kararı alındı.

Bu doğrultuda şüphelilerin adreslerinde arama yapan polis ekipleri, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, avukat Bülent Utku, yazarlar Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Güray Öz ve Mustafa Kemal Güngör'ün de aralarında bulunduğu 11 kişiyi gözaltına aldı.

Cumhuriyet'e operasyon, dış basındaCumhuriyet'e operasyon, dış basında

Bu arada, soruşturma kapsamında gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında, yurt dışında bulunduğu için yakalama kararı çıkarıldığı, Orhan Erinç hakkında da yaşlı olduğu için sadece evinde arama kararı alındığı öğrenildi.

Can Dündar'ın evinde arama

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında Terörle Mücadele Şube Ekipleri tarafından yurt dışında bulunan gazeteci Can Dündar'ın Çengelköy'deki evinde arama yaptı.

'Gazetecileri tutuklamak abesle iştigal''Gazetecileri tutuklamak abesle iştigal'

Cumhuriyet Başsavcılığının açıklaması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamada, Cumhuriyet gazetesinin ve gazetenin imtiyaz sahibi konumundaki vakıf yöneticileri hattında PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir olduklarına, 2 Nisan 2013 tarihli yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre önce darbe meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine, "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18 Ağustos'ta soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, soruşturma kapsamında alınan MASAK ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alındığı, soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.

"Kendim bir karikatürün içinde yaşıyorum"

Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik operasyon kapsamında gözaltı kararı çıkartılan, Cumhuriyet Vakfı yönetim Kurulu Üyesi, karikatürist Musa Kart, “Yıllardır bu ülkede yaşadıklarımızı karikatüre dönüştürmeye çalışıyorum. Ama inanın şu an kendim bir karikatürün içerisinde yaşıyorum, öyle hissediyorum” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi binasından çıkışta açıklama yapan Musa Kart, “ Bugüne kadar FETÖ ve PKK ile ilgili yüzlerce binlerce karikatür çizdim. Ama bugün öne sürülen gerekçeye baktığımızda gerçekten bir komiği yaşıyoruz. Şunu söylemek istiyorum, yaşanan gülünç bir durum. Bu baskılarla kimseyi korkutamayacaksınız, onu söylemek istiyorum. Bu tabloyu vicdan sahibi insanların kabul etmesi mümkün değildir. Dünyaya anlatamazsınız bunu” diye konuştu.

"Cumhuriyet'te çalışıyorum yetmez mi?"

Gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Aydın Engin, sağlık kontrolünden geçirildi.

Sabah saatlerinde gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Aydın Engin, sağlık kontrolünden geçirilirken gazetecilerin 'neden gözaltına alındınız' sorusu üzerine, "Bir şey söylemiyorum, Cumhuriyet'te çalıştığım için. Cumhuriyet'te çalışıyorum yetmez mi?" diye cevap verdi. Sağlık kontrolünün ardından Engin, polis eşliğinde hastane bahçesine çıktı ve burada bir süre oturarak sivil aracın gelmesini bekledi. Aydın Engin, sivil polis aracının gelmesinin ardından sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

Cumhuriyet Gazetesi'nin önünde protesto

Cumhuriyet Gazetesi Vakfı yöneticilerine yönelik gözaltı kararlarına gazetenin Şişli'deki binası önünde protesto ediliyor.

CHP'den sonra HDP İstanbul İl Başkanlığı'ndan bir grup da kalabalık bir şekilde gazeteye geldi.

HDP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş, Cumhuriyet Gazetesinin bugünkü sayısını göstererek Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarının tutuklanma haberinin gazetede yer aldığını hatırlattı. Erbaş ayrıca Gülten Kışanak'ın Diyarbakır'da tutuklandığı halde Kandıra Cezaevi'ne getirildiğini öne sürdü.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da, "Yenikapı ruhu hepimiz için artık bir tuzruhu haline gelmiştir. Ve hepimizin hayatını körleştiriyor. O faşizan birliği artık yok edip bütün demokratların bir araya gelip ses verme zamanıdır" dedi.

Gazetenin önündeki cadde trafiğe kapatıldı

Ellerinde özgür basın susturulamaz dövizleri olan ve slogan atan gruplar gazetenin önünde bulunan İstiklal Caddesini doldurmaya başladı. Bu arada polis caddeyi araç trafiğine kapattı. Gazete binasının yakınına TOMA ve Çevik kuvvet ekipleri geldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir