Sadece sofranıza değil, binlerce sofraya aş getirme gayretinde olan insanlarsınız

TOBB Mali Genel Kurulu'nda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, "Terörden arınmış, kardeşliği güçlenmiş bir Türkiye, ekonomik, sosyal ve toplumsal alanda büyük sıçrama yapacaktır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, terörden arınmış, kardeşliği güçlenmiş bir Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve toplumsal alanda büyük sıçrama yapacağını belirterek, "Böyle bir Türkiye'de tahmin ediyorum ki 2023 hedeflerini yeniden revize edip, hedefleri büyütmek durumunda kalacağız" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) 68. Mali Genel Kurulu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Yazıcı, buradaki konuşmasında, çözüm sürecinin Türkiye'nin en büyük projesi olduğunu söyledi. Bakan Yazıcı, bu projeyle, terörden arınmış, kardeşliği güçlenmiş bir Türkiye'nin, adeta bir bahçeyi süsleyen değişik çiçeklerin, güllerin ortaya koyduğu renkli, güzel görünümlü bir Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve toplumsal alanda büyük sıçrama yapacağını söyledi.

Bunu en iyi ticaret erbabının bileceğini vurgulayan Yazıcı, "Çünkü ticari büyümenin de ekonomik büyümenin de en büyük dinamiği güven ve istikrardır" dedi.

Terörden arınmış, güvenin tesis edildiği bir Türkiye'nin, uluslararası sermaye için çok cazip hale geleceğine dikkati çeken Yazıcı, şunları kaydetti:

"Böyle bir Türkiye'de tahmin ediyorum ki 2023 hedeflerini yeniden revize edip, hedefleri büyütmek durumunda kalacağız. Bunu hep birlikte yapacağız. Dolayısıyla bu süreç, inşallah hedeflediğimiz noktaya Türkiye'yi getirirken sorgulanacak hususların fazla olacağı kanısında değilim. Çıkan, giden, 'öldürmeyeceğim' diyen insana 'niye öldürmüyorsun, ne aldın?' demenin hiç bir anlamı olduğu kanısında değilim. Esas olan o. Öldürmekten, kişinin hayatına son vermekten vazgeçen bir insana niçin vazgeçtin demenin doğru bir soru olduğu kanısında değilim. 'Sen niye yanlıştan döndün?' demek o sürece katkı sağlamaz diye düşünüyorum. Dolayısıyla büyük hedefe odaklanalım. O hedefe varırken bizi inciten, üzen söylemler olabilir. Hassasiyetlerimizle uyum sağlamayan değerlendirmeler de olabilir ama o büyük hedef için tali noktalara takılmayalım. 'Onu demeyecektin' demeyelim.

Dolayısıyla söylemlere, bu konuyla alakalı değerlendirmelere farklı bakışlar, sorgulamalar olacak, çoğulcu bir toplumda ama o anlamda takılmayalım. Emin olun ki o sözcükleri tek tek irdeleyip değerlendirdiğimizde her birimizi inciten, kabul etmeyeceğimiz değerlendirmeler var, olacak ama büyük hedefe odaklanalım. O doğru bir hedef. İnşallah Türkiye bunu da başaracak."

Yazıcı konuşmasında, reel sektörün çatı kuruluşu olan TOBB'un, Türkiye'nin ekonomisine yön veren, güç katan kuruluşlarından biri ve en büyüğü olduğunu söyledi.

Hükümetin, ekonominin en büyük gücünün tacir ve sanayiciler olduğunu her zaman ifade ettiğini belirten Yazıcı, "Sizler, sadece kendi sofranıza değil; binlerce insanın sofrasına aş getirme gayretinde olan insanlarsınız" diye konuştu.

Bazılarının tüccar ve sanayicilere geçmişte zaman zaman engel olduğunu ancak kendilerinin asla bu anlayışta olmadıklarını vurgulayan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Hükümetlerimiz göreve geldiğinden beri bu potansiyelin hep farkında olduk, özel sektörün önünü her zaman açtık. Sizleri bağlayan zincirleri kırdıkça Türkiye'yi bağlayan zincirleri de kırdığımızı gördük. Biz bunları yaparken bir şeyi hiç unutmadık: 'Yapacağı işi ehli ile istişare edene, o işin en güzeli nasip olur.' Biz bu hadisi şerifi her zaman kulağımıza küpe, gönlümüze pusula yaparak yolumuza devam ediyoruz. Biz işin ehlinin fikrini her zaman sorduk. Hiçbir zaman bir dayatma içerisinde olmadık. Hiçbir zaman 'sen sus' demedik. Tam tersine 'sen söyle, sen iste, sen öner' diye teşvik ettik. Sonuçta da Allah'a şükür bu başarıları, bu büyük hizmetleri hep birlikte ortaya koyduk."

"Sizin kapasitenizi, potansiyelinizi en iyi biz biliyoruz"

Bakan Yazıcı, tüm bürokratlara, memurlara her zaman odalar ve borsalarla birlikte çalışmalarını söylediğini belirterek, personelin de her zaman bu anlayışta olduğunu ifade etti.

Bundan sonra da bu işbirliğini devam ettireceklerini vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti:

"Sizin kapasitenizi, potansiyelinizi en iyi biz biliyoruz. Şanlı bayrağımız sizlerin gayretleriyle, ürettiğiniz ürünlerle, dünyanın dört bir yanında dalgalanıyor. Bu, gurur duymamız gereken bir şeydir. Bunu sizler sağlıyorsunuz. 2002 sonrasında sağlanan siyasi istikrar ve reform süreci, özel sektörümüzün becerisi ve dinamizmiyle birleşince bugün ortaya çok parlak bir Türkiye çıktı. Bu başarı hikayesi kamu-özel sektör işbirliğinin yazdığı başarı hikayesidir."

"Güçlü bir ekonominin temelinde güven ve istikrar kavramları vardır"

Hükümetin ekonomi politikalarını da anlatan Yazıcı, güçlü bir ekonominin temelinde "güven" ve "istikrar" kavramlarının olduğunu ifade etti.

Oluşturulan güven ortamı ve istikrar sonucunda 11 yıllık iktidarları boyunca ekonomide büyük başarılar elde ettiklerinin altını çizen Yazıcı, Türkiye ekonomisinde yaşanan bu büyük dönüşümde en büyük payın özel sektörde olduğunu söyledi.

Bakan Hayati Yazıcı, Türkiye ekonomisinin son 11 yılda, küresel krizlere rağmen, herkesin gıpta ettiği güçlü bir büyüme performansı ortaya koyduğunu vurgulayarak, 1993-2002 yılları arasındaki 10 yılda ortalama yüzde 3 büyüyen Türkiye ekonomisinin, 2003-2012 yılları arasında AK Parti hükümetleri döneminde, ortalama yüzde 5,1 büyüdüğünü kaydetti.

Aynı şekilde milli gelirde ve ihracatta da artışlar olduğunu, enflasyonda, kamu açıklarında ve faizlerde ise düşüş gerçekleştiğini belirten Yazıcı, "Amerika ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler bugün borç sorunlarıyla boğuşurken, hamd olsun kamu borcunu ülkemiz için sorun olmaktan çıkardık" diye konuştu.

"Cumhuriyetimizin 100. yılı için büyük hedeflerimiz var"

İstikrar ve güven ortamı korunduğu sürece, üstesinden gelinemeyecek, aşılamayacak hiç bir sorunun olmadığını belirten Yazıcı, şöyle devam etti:

"Cumhuriyetimizin 100. yılı için büyük hedeflerimiz var. Bu hedefleri birlikte gerçekleştireceğiz. Hükümet olarak burada bizim görevimiz, sizin önünüzü açmak, önünüzdeki engelleri kaldırmaktır. Çalışmalarımızı bu doğrultuda yürütüyoruz. Bakanlık olarak da özel sektörümüzün rekabet gücünü artırmak için çalışıyoruz. Hedefimiz, dünyadaki rakiplerinize karşı sizlere avantaj sağlamak. Bunu yaparken de elbette büyümüş, güçlenmiş bir Türkiye'yi kurguluyoruz. Bu doğrultuda da hemen her gün proje üretiyor ve bu projeleri hayata geçiriyoruz."

Bu kapsamda Bakanlık olarak 4 yeni projeyi uygulamaya koyduklarını anlatan Yazıcı, bunların; yetkilendirilmiş yükümlü, yerinde gümrükleme, izinli gönderici ve ortak transit sistemi olduğunu ifade etti.

Yazıcı, bu projelerle iş adamlarının rekabet güçlerinin önemli oranda artacağını belirterek, "Tüm çalışmalarımızı iki cümleyle özetliyoruz. Türkiye'yi ticaretin en kolay yapıldığı bir ülke haline getirmek ama bu yetmez. Aynı zamanda en güvenli ticaretin yapıldığı ülke haline getirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.