Sağlıklı 'bronz' için, doğru seçin
İSTANBUL - Yaz geldi, okulların kapanması ile pek çoğumuz için tatil sezonu başladı. Şezlonglar açılacak, bronz bir ten için en doğal yöntem olan güneşe çıkılacak. Ancak Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri Dermatoloji Uzmanı Dr. Gül Yıldırım, güneş koruyucu kullanmadan güneşe çıkmanın sonuçlarının ağır olabileceğinin altını çiziyor. Dr. Yıldırım, en tehlikeli cilt kanseri türü olan malin melanoma, özellikle çocukluk çağındaki güneş yanıklarının sebep olduğunu, bu nedenle doğru güneş koruyucu kullanılması gerektiğini vurguluyor.
Güneş, cilt ve vücut için gerekli olduğu kadar da tehlikeli. Tehlikesi; cildi kurutup yaşlanmayı hızlandıran UVA ve cilt üzerinde yanıklar oluşmasına neden olan UVB ışınlarından kaynaklanıyor. Dr. Gül Yıldırım, güneşin bu zararlı ışınlarından korunmak için muhakkak UVA ve UVB filtreli güneş koruyucuların tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.
Ancak Yıldırım’a göre, her cilt tipi için farklı içerikte ve faktörde güneş koruyucu kullanılmalı.Yıldırım, ciltleri güneşe karşı çok daha hassas olan çocuklar için kimyasal içeriği bulunmayan, özellikle 50 faktör ve üzeri koruyucuların tercih edilmesini öneriyor. Esmer tenliler için 15 koruma faktörünün yeterli olabildiğini, oysa beyaz tenlilerin en az 30 faktörlü koruyucular kullanarak güneşe çıkmaları gerektiğini belirtiyor.
Yetişkinler için 30, çocuklar için 50 koruma faktörü tercih edilmeli
Güneş koruyucuların içerikleri de farklı farklı. Dr. Yıldırım, içeriğinde kimyasal barındırmayan, sakinleştirici özelliği bulunan güneş koruyucuların cildinde yara, egzama olanlarla, hassas cilde sahip olanlar için en doğru seçenek olacağının altını çiziyor.
SPF denilen koruma faktörü arttıkça cildin güneşe karşı dayanıklılığı da artıyor. Ayrıca çinko oksit ve titan dioksit içeren güneş koruyucuların etkisinin daha uzun süreli olduğu da
unutulmamalı. Dr. Gül Yıldırım, güneş ışınlarının daha dik geldiği güney sahillerinde tatil yapacakların muhakkak daha etkili olan bu içerikleri kullanmasını öneriyor.
Dr. Yıldırım’dan son bir not; unutulmamalı; güneş koruyucu, eğer suya dayanıklı değilse; deniz ya da havuza her girişte yenilenmeli, bunun dışında koruma faktörüne göre değişse de 2 saatte bir tazelenmeli. Ayrıca, güneş açılarının dik geldiği 11:00 ila 16:00 saatleri arasında güneşte kalmamak da önemli.