Sağlıkta dönüşüm politikası iflas etti

Gaziantep'teki doktor cinayetinin ardından sağlık çalışanları Türkiye genelinde iş bıraktı, bugün sadece aciller çalıştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sağlık emekçileri Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesinde çalışan Doktor Ersin Arslan'ın bıçaklanarak öldürülmesini protesto amacıyla bugün Türkiye genelinde iş bıraktı. 

Edirne'den Urfa'ya sağlıkçılar ayakta

Ankara'da Numune Eğitim Araştırma Hastanesi'nin önünde toplanan Ankara Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi üyeleri, Sağlık Bakanlığı'na doğru 'yastayız, sağlık hizmeti veremiyoruz' yazılı bir pankartın arkasında yürüyüşe geçti. 
 
Abdi İpekçi Parkı'nda basın açıklamasını okuyan Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Çetin Erdolu, sağlıkta dönüşüm programı ile sağlık hizmetinin ticarileştirilmesi ve onun sonucu olan ölüme öfkeli olduklarını belirterek, "Sağlıkta dönüşüm can alıyor" dedi. 
 
Sağlıkta dönüşüm politikası iflas etti
Basın açıklamasını okuyan SES Genel Başkanı Erdolu, sağlığın, "üzerinden kar elde edilen, alınıp satılan bir mal gibi görüldükçe" öfkelerinin dinmeyeceğini söyledi. Sağlıkta dönüşüm politikasının iflas ettiğini öne süren Erdolu, sağlık üzerinden para kazanmaktan, kazandırmaktan vazgeçilmesini istedi. Daha bilenmiş, kararlı ve direngen şekilde mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Erdolu, şöyle konuştu: 
"Şimdi anlıyoruz ki, sesimizi duymanız için ölmemiz gerekiyor; ama biz ölsek de, gazınız, suyunuz, copunuz olsa da, mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz, vazgeçiremezsiniz. Onun için yol yakınken, halkın sağlık hakkını yok eden, bizi bölen, parçalayan, iş güvencemizi, ücret güvencemizi, gelecek güvencemizi, can güvencemizi tehdit eden, meslek onurumuzu yok eden, paran kadar sağlık dönemini başlatan politikalarınızdan vazgeçin. Siz vazgeçinceye kadar mücadele etmeye kararlıyız. Halkımızı bu mücadelemizde yanımızda olmaya çağırıyoruz." 
 
Grup "Sağlıkta dönüşüm ölüm demektir", "AKP sağlığa zararlıdır", "Sağlıkçı düşmanı sağlık bakanı", "bakan istifa" şeklinde sloganlar atarak yürüyüşlerini devam ettiriyor. Greve CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Akıcı, BDP Milletvekili İdris Baluken de destek verdi. Milletvekillerinin 'hekime yönelik şiddete hayır', 'hekimlerin tahammülü kalmadı artık yeter' yazılı pankartlar ve dövizler taşıdığı görüldü. Greve katılanlar, öldürülen doktor Ersin Arslan'ın fotoğraflarını taşırken yoldan geçen araçların da gruba korna çalarak destek verdiği gözlendi. 
 
Gürsel Tekin gazetecilere yaptığı açıklamada, yaşanan olayın dünyada benzeri olmadığını ancak Türkiye'de çok sık görüldüğünü belirterek, "Son 5 yıldır iktidar sağlıkçıları adeta hedef haline getirdi. Sağlık Bakanı'nı duyarlı olmaya davet ediyorum. Hayatını kaybeden hekim arkadaşımızın ailesine ve arkadaşlarını başsağlığı diliyorum" dedi. 
 
İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nden İl Sağlık Müdürlüğü'ne yürüdüler
İstanbul'daki sağlık çalışanları, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nden İl Sağlık Müdürlüğü'ne yürüyerek, Gaziantep'te doktor Ersin Arslan'ın uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetmesini protesto etti.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi bahçesinde toplanan ve kentin değişik hastanelerinde çalışan sağlık çalışanları, çeşitli pankartlar taşıyarak Arslan'ın ölümünü protesto eden sloganlar attı.
Burada grup adına açıklama yapan Dünya Tabipleri Birliği Başkanı Jose Luiz Gomez Do Amaral, Arslan'ın ailesi, arkadaşları ve meslektaşlarına baş sağlığı dileyerek, sağlık çalışanlarına karşı şiddetin kabul edilemeyeceğini söyledi.
 
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin, sadece Türkiye'de değil, dünyada da yaşandığını ve bunun giderek büyük bir sorun haline geldiğini dile getiren Amaral "Şiddetin, çok basit sözel tacizden, ölümüne veya yaralanmalara kadar giden saldırıların her çeşidi sağlık çalışanları üzerinde yıkıcı bir etkisi bulunuyor" dedi.
Amaral, bu durumun, hasta ve yakınları kadar çalışanları da olumsuz etkilediğini belirterek, dünya genelindeki hükümetlerin, sağlık çalışanlarına karşı şiddeti kınaması ve hizmet ortamının daha iyi koşullarda olması için çalışmalar yapması gerektiğini ifade etti.
"Türkiye'deki doktorlar yalnız değildir, dünyadaki doktorlar, Türk doktorlarıyla birliktedir" diyen Amaral, "Doktorların daha iyi koşullarda hizmet vermesi için onların yanındayız" şeklinde konuştu.
 
Hizmet verirken ölüyoruz
İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Görgün de halkın sağlığı için yapıldığı söylenen sağlıkta dönüşüm kapsamındaki değişikliklerin, sağlık sektörünü nereye getirdiğini gördüklerini söyledi.
Görgün, sağlık hizmetini evrensel hekimlik kurallarına göre vermelerinin mümkün olmayacağı bir noktaya geldiklerini savunarak, "Bu hizmeti verirken ölüyoruz, öldürülüyoruz. Ne yazık ki bizler şu anda büyük bir tehdit altındayız. Vatandaşın doktor algısı olumsuz hale getiriliyor. Şu anda birçok meslektaşımız gönül rahatlığıyla bir hizmet verme duygusu içinde değil. Can korkusu içinde bu hizmeti nasıl vereceğiz" diye konuştu.
 
Gruptakiler, konuşmaların ardından İstanbul Tıp Fakültesi bahçesinde sloganlar eşliğinde hareket ederek, Beyazıt Meydanı'na doğru yürümeye başladı. Yürüyüş güzergahındaki bazı hastanelerde çalışanlarda gruba destek vererek yürüyüşe katıldı.
Beyazıt Meydanı'na ulaşan grup, burada Anadolu yakasındaki hastahanelerde çalışanlarla bir araya gelerek, İl Sağlık Müdürlüğü binasının önüne kadar yürüdü. Burada Engin Arslan için saygı duruşunda bulunan gruptakiler, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
Bu arada, yakalarına siyah kurdele taktığı görülen gruptakiler, Çemberlitaş'tan geçişi sırasında tramvaylar bir süre çalışmadı. Bazılarının yüzlerine yara bandı yapıştırdığı gözlenen gruptakilerin yürüyüşü boyunca polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı görüldü.
 
Gaziantep'teki doktor cinayeti
Gaziantep'te hasta yakını 17 yaşındaki M.G., Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde görevli 30 yaşındaki Dr. Ersin Arslan'ı bıçakla göğsünden ve karnından yaraladı. Durumu ağır olan Dr. Arslan ameliyata alındı ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Doktor Arslan'ın cenazesi dün gözyaşları arasında toprağa verildi.
 
TTB'den acil talepler
Öte yandan Türk Tabipler Birliği 'Sağlık alanında şiddete karşı acil taleplerimiz' başlığı altında yaptığı basın açıklamasıyla devletten istedikleri acil önlemleri sıraldı.
 
Birlik'in talepleri şu şekilde:
 
1-Son olarak 14 Mart 2012 tarihinde talep ettiğimiz sağlıkta şiddet ile ilgili Meclis araştırması başlatılması talebimizin Sağlık Bakanlığı’nca destekleneceğine dair iradenin dile getirilmesi.
 
2-TCK’ya eklenmesini istediğimiz ve artık bugün itibariyle adı “Dr. Ersin Arslan Yasa maddesi önerisi” olan teklifin hızla gündeme alınması için gerekenlerin yapılacağının açıklanması.
 
3-Başta Dr. Ersin Arslan olmak üzere görevi başında bu tür saldırıya uğrayan meslektaşlarımızın geride kalan yakınlarının geleceklerinin güvence altına alınmasının sorumluluğunun yerine getirilmesi
 
4-SABİM (Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi) hattının sağlıkçılar/hekimlere yönelik bir şiddet unsuru olarak kullanılmasına son verilmesi; hattın bu yönüyle işlevlerinin gözden geçirilinceye kadar durdurulduğunun açıklanması.
 
5-Tüm sağlık kuruluşlarının (kamu özel vd.) çalışan sağlığı ve güvenliği yaklaşımıyla şiddet açısından risk değerlendirmelerinin yapılması için bir genelgenin derhal gönderilmesi, belirlenen önlemlerin en geç iki ay içerisinde uygulamaya geçirilmesi.
 
6-Politikacıların/Bakanlık üst düzey yetkililerin hekimleri/sağlıkçıları hedef gösterdiğini düşündüğümüz, değersizleştiren söylem ve üsluplarını gözden geçireceklerinin ifade edilmesi.
 
7-Türk Tabipleri Birliği’nin yanı sıra sağlık alanındaki örgütlerin de katıldığını düşündüğümüz izlenen sağlık politikasının sağlık alanındaki şiddeti arttırdığına dair değerlendirmelerin yapılacağı bir toplantının Sağlık Bakanı başkanlığında en kısa sürede gerçekleştirilmesi.
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir