Şahin'e BELTUR işçilerini sordu

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, BELTUR'a ilişkin, İçişleri Bakanı Şahin'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e, "BELTUR A.Ş.'ye 2011 ve 2012 yıllarında, sosyal ve özlük haklarını alamamış olmaları nedeniyle şikâyette bulunan işçi sayısı ne kadardır?" diye sordu. 
 
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanlığı'na, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 
 
Büyük İstanbul Eğitim Turizm ve Sağlık Yatırımları İşletme ve Ticaret A.Ş. (BELTUR)'un, 1 Ocak 1997 tarihinden itibaren faaliyet gösteren İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olduğunu belirten Hamzaçebi, "BELTUR, birçok farklı tesiste İstanbul halkına restoran ve kafeterya hizmetleri vermek yanında şehir hatları vapur büfeleri, dolgu alanlardaki kafeteryalar ile üniversite ve hastane kafeteryalarını da işletmektedir. BELTUR bu hizmetleri alt yükleniciler/taşeronlar vasıtasıyla da verebilmektedir" dedi. 
 
BELTUR işletmesinde bulunan söz konusu bu yerlerde çalışan işçilerle ilgili olarak; fazla mesai yaptırılan personele "fazla mesai ücreti" ödenip ödenmediğini merak eden Hamzaçebi, şu sorulara yanıt aradı:
 
"Ödenmekte ise, tahakkuk ettiği halde çeşitli nedenlerle personele ödenmeyen fazla çalışma ücreti söz konusu mudur? Fazla mesai yaptığı halde, fazla mesai ücretinin tahakkuk ettirilmediği durumlar söz konusu mudur? 
 
Çalışan işçilerin sosyal ve özlük haklarının korunmasına yönelik olarak taşeron firmalar üzerinde BELTUR A.Ş. tarafından gerekli ve yeterli denetimler yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise sonuçları nelerdir? 
 
BELTUR A.Ş.'ye 2011 ve 2012 yıllarında, sosyal ve özlük haklarını alamamış olmaları nedeniyle şikâyette bulunan işçi sayısı ne kadardır? Şikâyetlerin ne kadarı değerlendirilmiştir? 
 
BELTUR A.Ş.'nin Bakanlığınız denetim elemanlarınca veya bakanlığınızın talebi üzerine ilgili bakanlıklarca denetimi en son ne zaman yapılmıştır? İşçilerin sosyal ve özlük haklarının İş Kanunu çerçevesinde kendilerine teslim edilip edilmediğinin araştırılması için şirket nezdinde denetim yaptırmayı düşünüyor musunuz?"
Bu konularda ilginizi çekebilir