Sahte içki denetim eksikliğini ortaya çıkardı

Turizmde denetimlerin özellikle sezon içinde yetersiz kalabildiği belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA) - Muğla'nın Bodrum ilçesinde tekneyle mavi yolculuğa çıkan 120 Rus rehberden 30'unun sahte içkiden zehirlenmesi, ikisinin kaldırıldığı hastanede, birinin de döndüğü ülkesinde ölmesi Egeli turizmcilerde de büyük üzüntü yarattı.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, olayın sektördeki denetim eksikliğini ortaya çıkardığını ve bu konunun acilen ele alınması gerektiğini söyledi.

Turistik tesislerin Türkiye Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerince denetlendiğini belirten Mehmet İşler, bu denetimlerin özellikle sezon içinde yetersiz kalabildiğine dikkat çekti. İşler, "Yaşanan talihsiz olay bunun göstergesidir. Bu nedenle denetlemeler konusunda Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bölgelerdeki sivil toplum kuruluşlarından da destek almak gerekiyor" dedi.

İşler, Sektörel anlamda bir sivil toplum kuruluşu olarak tesisleri denetleme yetkilerinin bulunmadığını da belirtti.

4 milyon Rus bekleniyor

Rusya'nın Almanya'dan sonra Türkiye'nin en önemli ikinci pazarı olduğuna ve bu yıl Rusya'dan 4 milyon turist beklendiğine dikkat çeken İşler, olayın yaşandığı sırada Rusya Turizm Federal Ajansı Başkan Yardımcısı Evgeniy Leonidoviç Pisarevskiy ve Rus turizm yetkilileriyle birlikte olduklarını anımsattı. "Rusya ile ilişkilerimizin son derece iyi olduğu, 4 milyon turist hedefi koyduğumuz bir sırada bu olayın yaşanması çok üzücü" diyen İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Olayı duyduğumuzda Rus turizmcilerle Özdere'de turizm çalıştayındaydık. Rusya Turizm Federal Ajansı Başkan Yardımcısı Evgeniy Leonidoviç Pisarevskiy, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin gösterdiği yakın ilgi için teşekkür etti. Üzüntümüzü gördüler. Birçok ülkede bu tür olaylar yaşandığını dile getirdiler. Sektörde insan sağlığını etkileyen her kademe daha sık denetlenmeli."

Mehmet İşler, alkol konusunda yapılacak vergi düzenlemelerinin ve "her şey dahil" sistemine getirilebilecek yeni kriterlerin bu konuda bir çözüm olabileceğini söyledi. Yaşanan talihsiz olayın sektördeki denetim eksikliğini ortaya çıkardığını ve bu konunun acilen ele alınması gerektiğini söyleyen İşler, "Vergisel yöntemler tekrar ele alınmalı. Vergi oranlarını insanları böyle üretimlere yönelmeye tenezzül etmeyecek noktaya çekilmeli. Öte yandan fiyatı aşağıya çeken her şey dahil sisteme de yeni kriterler ve sınıflandırmalar getirilmeli" görüşünü dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir