San-Tez'e ilgi artıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na ağustos ayı içerisinde gelen 29 proje müracaatından 15'i desteklenmeye değer bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - San-Tez projesi kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na ağustos ayı içerisinde gelen 29 proje müracaatından 15'i desteklenmeye değer bulundu. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, kamu-üniversite-sanayi işbirliğini kurumsallaştırmak ve Türkiye'nin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü artırmak için yürütülen San-Tez programı ile üniversitelerdeki bilgi birikimini sanayiye aktararak sanayicinin var olan sorunlarını çözmek veya teknoloji seviyesini yükseltmek hedefleniyor. Projelerde yer alan yüksek lisans ve doktora öğrencileri de sanayiyi tanıyarak mezun oluyor. 

Yeni yönetmelikle daha etkin işbirliği  

Şubat ayındaki düzenlemeyle KOBİ'lerin projelerine bakanlık katkı payı yüzde 85'e kadar yükseltilmişti. Projelerin yürütülmesi ve sonuçlandırılması aşamasında üniversitelerin imkanlarından faydalanılması karşılığı olarak proje bütçesinin yüzde 5'ine karşılık gelen tutarın da kurumun Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılmak üzere kurum hissesi olarak üniversitelere aktarılması kararı alındı. 

Seri üretimde de kullanılabilecek özellikte olup, proje için alınması veya yaptırılması zorunlu olan makine-donanım alımları kısmi olarak desteklenmesi imkanı da getirildi. 

Yatırım yönü ağır basan ancak düşük oranda da olsa Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılacak makine-donanım bütçesinin yüzde 40'a kadar olan kısmını da yeni düzenleme ile artık bakanlık karşılayabilecek. 

Ağustos başvuru sonuçları 

Söz konusu iyileştirme çalışmaları ile üniversite-sanayi işbirliği kapsamında değerlendirilen San-Tez projelerine olan ilgiyi artırmak ve daha nitelikli projelerin üretilmesi amaçlanıyor. 

Yeni yönetmelik sonrası Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ağustos ayı içerisinde gelmiş 29 proje müracaatından 15'i desteklenmeye değer bulundu. 

Eski yönetmelik kapsamında destek oranı yüzde 35'lerdeyken, yeni yönetmeliğe göre alınmış müracaatların destek oranının yüzde 52 olması da bütün bu düzenlemelerin bir yansıması olarak kabul ediliyor. 

Otomotive ilgi artıyor 

Gelen başvurularda otomotiv, elektronik, dayanıklı tüketim malları, tarım, savunma sanayi, makine ve teçhizat imalatı, bilgisayar ve iletişim teknolojileri, ilaç, inşaat ve enerji sektörlerinde proje yoğunluğu dikkati çekiyor. 

Ağustos ayında en fazla projesi desteklenen üniversiteler; 2'şer proje ile Balıkesir, Ege, Kırıkkale üniversiteleri ve İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü oldu. Bunları Atılım, Fırat, Gazi, Hacettepe, Sabancı, Afyon Kocatepe ve İstanbul Teknik üniversiteleri takip etti. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir