”Sanal İlaç Takip Sistemi fiyasko”

İstanbul Eczacı Odası, "Sanal İlaç takip sistemi "offline" çalışıyor, sistem girilen hayali karekodu dahi onaylıyor. Derhal sona erdirilmesi gerekiyor" açıklaması yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- İstanbul Eczacı Odası, "sistemin artık işe yaramadığının kabul edilerek, sanal İlaç Takip Sistemi'nin sona erdirilmesi" gerektiğini savundu.

Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız'ın basında yer alan haberlerde, "karekod sisteminin tıkır tıkır işlediği"ni iddia ettiği vurgulanarak, bu ifadelerinden dolayı Zararsız'ın eczacı ve vatandaşlarla aynı ülkede yaşamadığı kanaatini uyandırdığı belirtildi.

Açıklamada, ilaç takip sisteminin şu anda "offline" olarak çalıştığı, Sağlık Bakanlığı'nın da bunu açıklamalarında belirttiği kaydedilerek, sistemin girilen hayali karekodu dahi onayladığı ileri sürüldü.

Eczane stoklarındaki karekodsuz ürünlerle ilgili sorunun tam bir kaosa dönüştüğüne işaret edilen açıklamada, bu kaosun 2010/24 ve 2010/39 sayılı genelgelerde de görüldüğü gibi, ilaç ambalajlarına sanal son kullanma ve sanal parti numaralarının verilmesini zorunlu kıldığı, ayrıca stok girişi yapılabilmesi için de sanal ecza deposu kodu oluşturulduğu anımsatıldı.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Artık ilaç takip sisteminin işlemediği kabul edilmeli, gerek eczacılara gerekse kamu bütçesine büyük maddi ve manevi yük haline gelen bu sistemden sorumlu olanlar istifa etmeli ve tam bir fiyasko haline gelen sanal İlaç Takip Sistemi sona erdirilmelidir. Biz eczacılar, SGK Başkanı Zararsız tarafından tıkır tıkır işlediği iddia edilen bu sistemin gerçek anlamda işlemediğini, tamamen sanal olduğunu bir kez daha vurguluyor, hastalara ve biz eczacılara sorun yaşatmaktan başka bir işlevi olmadığını ilan ediyor ve basın mensuplarını gerçeği görmek, izlemek için eczanelerimize davet ediyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir