Sanayi üretimi yüzde 9.1 arttı

Sanayi üretimi kasım ayında yüzde 9.1 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Üretim aylık bazda ise yüzde 9.7 düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sanayi üretiminde artış trendi kasım ayında da sürdü. Yüzde 7-8 aralığında artması beklenen sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.1 oranında artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 yılı Kasım ayı Sanayi Üretimi Endeksini açıkladı. Buna göre, Kasım ayında sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.1 artarak 116.5 olarak yükseldi. Geçen yıl endeks değeri 106.8 düzeyinde gerçekleşmişti.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2010 yılı Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 8.2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 9.7, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4.7 artış gösterdi.

Sanayi üretimi Kasım ayında, bir önceki aya göre ise yüzde 9.7 oranında gerileme gösterdi. Böylece Ağustos ayında ilk kez kriz öncesi dönemki seviyenin üzerine çıkan, Ekim ayında ise 2005 yılından bu yana en yüksek seviyeyi gören endeks, Kasım ayında bir önceki aya göre gerilemiş oldu. 2009 yılını dalgalı bir seyirle kapatan endeks, 2010 yılı başında büyük bir gerileme yaşamıştı.

Takvim endeksinden arındırılmış endeks yüzde 8.4 arttı

Takvim etkisinden arındırılmış Endeks, 2010 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.4 artış gösterdi. Böylece Ekim ayında 129 endeks değeriyle 2005 yılından bu yana en yüksek değerine ulaşan takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, Kasım ayında bir önceki aya göre 3.1 puan gerilemiş oldu.

Mevsim ve takvimden arındırılmış endeks yüzde 1.3 geriledi

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1.3 azalarak 119.6 düzeyine geriledi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endekse göre sanayinin alt sektörleri incelendiğinde imalat sanayi endeksi 1.7 azalışla 117.5’e gerilerken, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 17 artışla 139.4’e, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi yüzde 0.2 puan artışla 132.7’ye yükseldi.

Üretim 7 sektörde geriledi

Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 7 sektörde sanayi üretiminde gerileme yaşandı. Dayanıksız tüketim mallarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.9 gerileme olurken, ham petrol ve doğalgaz çıkarımı endeksi yüzde 1.9, gıda ürünleri imalatı yüzde 1.4, tütün ürünleri imalatı yüzde 16.4, giyim eşyası imalatı yüzde 6.2, mobilya imalatı yüzde 2.8, makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı yüzde 13.7 gerileme gösterdi.

İSO Başkanı Küçük: 2011'de işimiz zorlaşabilir

Kasım ayı sanayi üretim rakamlarına ilişkin yazılı bir açıklama yapan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, sanayi üretimindeki kesintisiz artışın 2010 yılının 11. ayında da devam etmesi beklenen olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, bunun, dördüncü çeyreğe yönelik büyüme beklentilerini de destekler nitelikte olduğunu ifade etti.

Küçük, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Sermaye malı üretimindeki artışın, yüzde 20,6 ile toplamdaki artışın epeyce üzerinde gerçekleşmesi de yatırımlar açısından ümit verici bir noktadır. Ancak, mevsim etkisinden arındırılmış endeksteki küçülme, olumlu gidişe karşın her zaman altını çizdiğimiz üzere, dikkati elden bırakmamamız gerektiğini de net bir şekilde hatırlatmaktadır.

Baz etkisinin devre dışı kalacağı ve özellikle de Avrupa'ya yönelik ihracatta sıkıntıların devam edeceği anlaşılan 2011'de, işimiz zorlaşabilir. Üretimdeki artışın sürebilmesi için gözler sanayimiz üzerinde olmalı ve gerektiğinde destekleyici tedbirler süratle devreye girebilmelidir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir