”Şans faktörünün rolü azalacak”

ÖSYM Başkanı Yarımağan, bu yıl ilk kez uygulanacak LYS'nin bilenle bilmeyeni ayıracağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl ilk kez uygulanmaya başlanacak Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) bir sıralama sınavı olduğunu vurgulayarak, "Bu sistem bilenle bilmeyeni daha iyi ayıracak. Şans faktörünün rolü azalacak" dedi.

Yarımağan, bu hafta sonu ile gelecek hafta sonu gerçekleştirilecek LYS sonuçlarının 15 Temmuz'a kadar açıklanacağını bildirdi. ÖSYM Başkanı Yarımağan, sınav sonuçlarını sonucunda oluşacak minimum puanların bölüm tercihi yapmak için çok sağlıklı olmayacağını, bu nedenle adaylara yardımcı olmak amacıyla geçen yıl gerçekleşen taban puanlarını bu yıla göre uyarladıklarını belirtti.

LYS'nin içerik ve soru biçimleri açısından geçen yıllardan farklı olmadığının altını çizen Yarımağan, şunları kaydetti:

''Adaylar şunu akıllarından çıkarmasınlar, bu bir sınıf geçme sınavı değil, seviye belirleme sınavı da değil. Sınıf geçme sınavı olsa örneğin geçme notu 50 olur ve 50'yi geçenler başarılı olur. Sınıf geçme veya seviye belirleme sınavlarında zorluk dereceleri öğretilenlere göre ayarlanır. Bizimki bir sıralama sınavı.''

Tercih yaparken adayların bu yıl özellikle puan türlerine dikkat etmelerini isteyen Yarımağan, şu uyarı ve önerilerde bulundu:

''Bu sene minimum puanlar çok sağlıklı değil çünkü bu sınav geçen sene bu biçimiyle ve bu puan türleriyle yapılmadı. Biz adaylara yardımcı olmak açısından geçen yılı bu yıla göre değerlendirdik. Adayların tercih yaparken biraz geniş aralıklarda düşünmesi lazım. Geçen sene bu şekilde simülasyonla hesapladığımız minimum puan 458 ise bu sene bu tam olmayabilir, çok farklı olabilir. 20-30 puan artı, eksi olabilir. Başarı sırasını baz almak daha sağlıklı ama biraz daha geniş bir aralıktan tercih etmeli ki şansını artırsın.''

Matematik gerekli

Sınavda adayların çoğunluğunun bazı testleri yanıtlamaktan kaçındığına işaret eden ÖSYM Başkanı Yarımağan, şunları söyledi:

''Fen matematikten kaçan öğrenci grubu var. Bu ilginç. Sayıları çok. Sınava girenlerin yarısı matematiği sevmeyen öğrenci. Hatta bana mail atan öğrenciler var.

Fen testinden de kaçış çok. Zaten Fen derslerini Sosyal Bilimler, Türkçe-Matematik alanlarına gidenler okumuyor.

Biz galiba bu teknik dersleri öğrencilerine sevdiremiyoruz. Eğitimimizde biraz eksiklik mi var bilmiyorum, öğrencilerin bir kısmı korkuyor, öcü gibi kaçıyor Fen'den. Oysa sevseler bence çok daha başarılı olurlar. Çünkü matematik her alanda gerekli.''

Sınavlardaki testlerde hem zor hem de kolay sorular yer aldığına dikkati çeken Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Adaylar ne kadar bilgili olurlarsa olsunlar onların içinden en çok bilenleri seçeceğiz çünkü yerleşecekleri programlar bunu gerektiriyor. Kitlenin seviyesine göre zor ve kolay sorular soruyoruz. O bakımdan çok iddialı bazı adaylar dışında diğer adayların bütün soruları doğru cevaplamayı beklememeleri gerekir. O nedenle yapamadıkları soru olduğunda moralleri bozulmasın zaten tüm sorular tüm adaylar tarafından cevaplansın diye hazırlanmıyor."

Yarımağan, LYS'nin ortaöğretim müfredatının tümünü kapsadığını vurguladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir