Sansüre karşı yürüdüler

'İnternete dört farklı filtre' uygulamasına karşı çıkan internet kullanıcıları 31 ilde yürüyüş yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun (BTK) 22 Ağustos'ta uygulamaya sokacağı internet filtrelerini protesto eden internet kullanıcıları bugün sokaklara çıktı.

Binlerce kullanıcının katıldığı yürüyüşte, 'Haydar bizi tahrik etmiyor!', 'Bir, iki, üç TİB', 'Hüseyin Üzmez de Haydar mı üzer?' gibi esprili pankartlar dikkat çekti.

İstanbul'daki yürüyüşe katılanların oluşturduğu grubun Taksim'den Tünel Meydanı'na kadar İstiklal Caddesi'ni boydan boya kapladığı bildiriliyor.

Buradan sloganlar eşliğinde Tünel'e kadar yürüyen grup adına açıklama yapan Ezgi Köksal, internet kullanıcılarının ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkının engellenemeyeceğini söyledi.

BTK'nın, 2011 düzenlemelerinin yasal dayanaktan yoksun olduğunu ifade eden Köksal, filtreleme sistemi ile izleme yapılamayacağına dair açıklamaların güven vermekten uzak olduğunu ileri sürdü.

Köksal, devletin, insanların evlerini izlemeye hakkı olmadığı gibi internetini de izlemeye hakkı olmaması gerektiğini savunarak, ''Israrla başkalarının hayatlarına müdahale etme isteğinde bulunan idari yetkililerin, meşruiyetlerini dünyadaki olumsuz örneklerde araması kabul edilemez. Çocukların zararlı içerikten korunması için öngörülen devlet politikası yetişkinleri engellememelidir. Filtre kullanımı aileler tarafından gerekli görüldüğünde bireyler tarafından kendi kişisel bilgisayarları üzerinde gerçekleştirilmesi gerekiyor'' dedi.

Hükümetin mevcut politikası ve uygulamaları yerine çocukları gerçekten zararlı internet içeriğinden kurtarmak için yeni bir politikayı, katılımcı bir şekilde geniş kamuoyu desteği ile geliştirmesi gerektiğini dile getiren Köksal, internet düzenlemesine ilişkin yeni politikanın ifade özgürlüğüne ve yetişkinlerin her türlü internet içeriğine erişim ve tüketim haklarına saygı temelinde geliştirilmesini istediklerini söyledi.

Ünlü desteği

Yürüyüşe, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP İstanbul İl Başkanı Bahri Şahin ile sanatçı Haluk Levent ve Okan Bayülgen gibi ünlü isimler de destek verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu yasalarla Türkiye'nin İran'a benzediğini öne sürerek, ''Başbakan'ın sokağa kulak verme vakti geldi. Biz bu yasağa karşıyız'' dedi.

Sanatçı Haluk Levent de internetteki yasağa hayır demek için burada bulunduğunu belirterek, Türkiye'de yasaksız bir toplum istediklerini söyledi.

Saat 14.00'te başlayan eylem, 16.00'da olaysız şekilde sona erdi.

Ankaralılar da yürüdü

Ankaralı internet kullanıcıları da eyleme başkentten katıldılar. Sakarya Caddesi'nde toplanan çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yüzlerce genç, ''Zıpla, zıpla, zıplamayan sansürcü'' diyerek oldukları yerde zıplarken, taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla, hem kendileri eğlendi hem de çevreden izleyen vatandaşları neşelendirdi.

''İnternet bizimdir, bizim kalacak'', ''İnternet sen bizim her şeyimizsin'', ''Yalandan BıkTıK'', ''Vur vur inlesin sansürcüler dinlesin'' gibi değişik dövizler taşıyan ve çeşitli sloganlar atan grup adına açıklama yapan Emrah Erdoğan, internete erişimin özgürlük olduğunu belirterek, buna yönelik kısıtlamaların özgürlükle bağdaşmayacağını ifade etti.

BTK'nın düzenlemesinin hukuka aykırı olduğunu savunan Erdoğan, 22 Ağustos'ta uygulamaya konulacak düzenlemenin ''sansür ve kontrol mekanizması'' olduğunu öne sürdü.

Erdoğan, BTK'nın düzenlemesinin ''keyfi'' olduğunu da belirterek bu tür bir düzenlemenin Türkiye'nin üye olmaya çalıştığı AB'de olmadığını bildirdi. Erdoğan, Avrupa'da çocuklara engelleme yerine ebeveyn denetiminin tercih edildiğini söyledi.

*Haberde kullanılan görseller, kullanıcıların 'twitter' üzerinden paylaştığı fotoğraflar arasından seçilmiştir.

İnternet üzerinden sözleştiler

Filtrelere karşı eylem duyurusu internet siteleri aracılığıyla yayıldı. Sansür karşıtları, Facebook ve Twitter gibi platformlar üzerinden bugün saat 14.00'te yürüyüş yapmak üzere anlaştılar. Facebook'ta oluşturulan sayfaya üye olanların sayısı 600 bine ulaşmış durumda. Türkiye'nin 31 şehrinde binlerce kişi sokağa çıkıp 'Yasaklamak yasaktır' ve 'İnternetime dokunma' dedi.

4 filtreden biri 'mecburi'

22 Ağustos 2011'de 'İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar' isimli yönetmelik yürürlüğe girecek. Yönetmeliğe göre 'sanal âlem'de kulanıcılar 4 internet filtresinden birini yasa gereği seçmek zorunda olacak.  Bu dört filtre, 'aile', 'çocuk', 'yurtiçi' ve 'standart paket' olarak sıralanıyor. İnternet aboneleri bu paketlerden birini seçecek. Ancak bu paketlerde resmen 'yasaklı' olmadığı halde birçok siteye girişe izin verilmeyecek.

Filtreyi aşmak ya da aşmaya çalışmak suç sayılacak. Ayrıca internet servis sağlayıcıları filtrelerin aşılmasını engellemekle sorumlu tutuluyor. Yönetmeliğe göre tüm kullanıcılar sadece belirlenen kullanıcı adı ve şifreyle internete girebilecek. Yani kişilerin girdikleri siteler ve yaptıkları işlemler kayıt altına alınmış olacak.

Sansür iddialarını reddeden BTK Başkanı Tayfun Acarer, "Türkiye'de internetin güvenli kullanımına yönelik şikâyet ve talepler doğrultusunda güvenli internet hizmeti ihtiyacı ortaya çıktı. Güvenli internet hizmeti bir zorunluluk değil, talep eden aboneler alabilecek. Talep etmeyenlerinse internet erişimlerinde mevcut durumuna göre hiçbir değişiklik olmayacak" dese de standart filtreyi seçenler mevcut durumda yasaklı olan sitelere yine erişemeyecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir