Şarampol operasyonunda 28 kişi adliyede

Aralarında Karayolları 4. Bölgede çalışan kamu görevlileri ile bazı yol yapım firmaları sahiplerinin de bulunduğu 46 kişinin, devleti zarara uğrattıkları öne sürüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başkentte gerçekleştirilen "Şarampol" operasyonu kapsamında gözaltına alınan ve aralarında Karayolları 4. Bölgede çalışan kamu görevlileri ile bazı yol yapım firmaları sahiplerinin de bulunduğu 46 kişinin, yol yapım ve onarım ihalelerine fesat karıştırarak, devleti zarara uğrattıkları öne sürüldü.

Bazı kişilerin karayollarındaki ihalelere fesat karıştırarak yada usulsüzlük yaparak haksız kazanç elde ettiklerini belirleyen Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Organize Suçlar Büro Amirliği ekipleri, projeli bir çalışma başlattı. Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kocabey'in kontrol ve koordinesinde yapılan soruşturma sonunda, 27 Ekim'de başta Ankara olmak üzere Düzce, Malatya ve Bolu'da "Şarampol" adı verilen eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Operasyonda aralarında Karayolları 4. Bölge Müdür Yardımcısı Adem G, Bakım Baş mühendisi Birol D, mühendisler Kurtuluş Ş, Cem E, Mehmet D, ve şef Galip T, bir futbol takımının yöneticisinin oğlu olduğu belirtilen Cem Kamil A. ile yol yapım firmalarının sahip ve çalışanlarının bulunduğu toplam 46 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlarla birlikte 21 adet bilgisayar, 58 adet CD, 7 adet veri depolama cihazı, "İhaleden çıkma" bedeli olarak tespit edilen çok sayıda çek, senet ile menfaat ilişkisini ortaya koyan defter, not kağıdı ile soruşturmaya ilişkin olduğu değerlendirilen dokuman ele geçirildi.

Yapılan soruşturma ve gözaltına alınan kişilerin emniyetteki sorguları sonunda, bazı şirket yönetici ve çalışanlarının ihalelere fesat karıştırmak amacıyla suç örgütü kurdukları, Karayolları 4. Bölge Müdürlüğünde görev yapan bazı yetkililerle çıkar ilişkisine girerek, karayolu yapım ve karayolu onarım ihalelerine ilişkin gizlilik dereceli bilgileri öğrendikleri belirlendi. Söz konusu kişilerin, şartname alan firmaların listesini de ele geçirdikleri, ihalelere katılacak diğer firma yetkilileriyle açık yada gizli anlaşmalar yaparak teklif bedellerini etkiledikleri, ihaleyi kazanacak firmayı önceden belirledikleri ve anlaşma sağladıkları diğer firma yetkililerine anlaşma gereği "ihaleden çıkma" tabir edilen bedeli ödedikleri tespit edildi. Zanlıların, ihale süreci planladıkları şekilde yürümediği durumda kurum yetkilileri ile irtibata geçerek ihaleleri iptal ettirdikleri ve belirledikleri kurumla sözleşme imzalanmasını sağladıkları öğrenildi.

Suç örgütündeki kişilerin bu şekilde 12 ihaleye fesat karıştırdıkları, 3 ihaleyle ilgili usulsüzlük yaptıkları, şirket yöneticilerine rüşvet verdikleri, kamu görevlilerinin de görevlerini kötüye kullandıkları bildirildi. Cem Kamil A.'nın isminin 4 ihaleye karıştığı da belirtilirken, zanlıların ihale başına 5-10 milyon YTL haksız kazanç sağladıkları, kamu görevlisi olanlardan birinin aldığı rüşvetlerle Çankaya'da ev yaptırdığı öne sürüldü. Gözaltına alınan zanlılardan 18'i Cumhuriyet Savcısının talimatıyla emniyetten serbest bırakılırken, 28 kişi ise adliyeye sevk edildi.