Sarımsakta Çin tehdidini tescilli ürünlerle aşma hedefi

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde, bazı üreticilerin yetiştirdiği Çin sarımsağına karşı tescilli diş sayısının arttırılarak bölgeye özgü ürünün korunması amaçlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KASTAMONU- Taşköprü ilçesinde, bazı üreticilerin yetiştirdiği Çin sarımsağına karşı tescilli diş sayısının arttırılarak bölgeye özgü ürünün korunması amaçlanıyor. 

Türk Patent Enstitüsünün "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" bulunan Taşköprü sarımsağının, ucuz olduğu için bölgede yetiştirilen Çin ürünlerine karşı toprağa ekilen dişlerin de sertifikalandırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. 

Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünce "Taşköprü56" adıyla tek bir tescili bulunan yöreye özgü sarımsak dişine yönelik sertifikaların çoğalması için çağrılarda bulunuluyor. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aroması ve rengiyle sarımsak piyasasında marka değeri olan Taşköprü sarımsağının korunmasının önem taşıdığını söyledi. 

Geçen yılın rakamlarına göre, il genelinde 20 bin 540 dekar alanda 14 bin 408 ton sarımsak üretildiğini ifade eden Yaman, "Yani, dekarda 701 kilogram üretim yaptık. Kentte 4 bin aile sarımsaktan geçimini temin ediyor. Şu anda 'Taşköprü56' adında tescilli sarımsak dişi var. İyi bir tohumluk firma veya enstitü devreye girerek tescil sayısı mutlaka fazlalaşmalı" diye konuştu.  

"Çin sarımsağı ekmeyin" 

Yaman, bazı çiftçilerin en kaliteli sarımsak dişini tarlasına dikmesine rağmen daha fazla para kazanmak için Çin ürünlerine yönelenlerin de olduğunu dile getirdi. 

Taşköprü sarımsağının çok kaliteli olduğunu anlatan Yaman, şunları kaydetti: 

"Çiftçinin yapması gerekenin, Çin sarımsağını ekmemektir. Ekildiği takdirde de 'Bu Çin sarımsağı, bu Taşköprü sarımsağı' diye tüketiciyi bilgilendirmesi çok önemli. Aksi durumda 'Taşköprü sarımsağı' diye Çin ürünlerini satarsanız güvenirlilik azalır. Yani kendi ayağımıza kurşun sıkarız. Bu açıdan sertifikalı ürünler hem tüketici hem de üretici açısından önem taşıyor. Tüketici bugün markete gittiğinde ambalajlı sarımsak alamıyor. Tescil sayısı arttığında ürünler paketlenebilecek, üzerinde bilgiler olacak. Böylece kalitesiz ürünlerden Taşköprü sarımsağı ayrılacak." 

Bu konularda ilginizi çekebilir