Satılık fındık tarlaları...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABZON'DAN / Yusuf BALTACI

trabzon@dunya.com

Ülkemizde turizmli yıllar, Turgut Özal'ın ağırlıklı olarak Ege ve Akdeniz'deki muz tarlalarını ve zeytin bahçelerini turizm yatırımlarına açması ile başlamıştı.

1983 yılından sonra birçoğumuzun hatırlayacağı gibi Anamur'un muzu yerini yavaş yavaş çikita muza terketmişti... Şimdilerde ise manav tezgahlarında, pazarlarımızda adı bile söylenmez oldu.

Ülkemizin ve bugünümüzün varlığını neredeyse tamamen borçlu olduğumuz tütün, incir, pamuk, şeker pancarı ve fındık gibi endüstriyel bitkilerimiz farkında olmadan yok olup gidiyor.

Yüzbinlerce insanın geçim kaynağı olan tütünün Karadeniz insanının elinden alınmasının hemen peşi sıra fındık üzerinde birçok senaryolar yazıldı, oynandı. Çünkü sıra fındığa gelmişti

Özellikle son birkaç yıldır fındık üreticisini adeta canından bezdiren gelişmeleri hep birlikte izliyoruz.

Her nedense yaklaşık iki milyon ailenin geçimini sağlayan fındıkta üreticinin yüzünü bir türlü gülmedi gitti.Sezon başında 3 liradan elindeki fındığı satmak zorunda kalan fındık üreticisi bu satıştan en az yüzde 50 zarar etti. Çünkü birkaç ay daha dayanabilse fındığını 4.5 hatta 5 liradan satma imkanı bulacak.

Bugün gelinen durum gerçekten çok dikkat çekici. Bir zamanlar en büyük fındık  alıcısı olan Fiskobirlik şimdilerde sadece üretilen fındığın yüzde 15'ini alabiliyor.

Çünkü gelinen son durumda bu kurumun sadece üreticiye 43 milyon borcu var. Toprak Mahsulleri Ofisi, vergi vs gibi diğer borçları ile bu rakam 80 milyon lirayı aşıyor.

Bu durumda ne oluyor dersiniz?

Ben söyleyeyim... Fiskobirlik elindeki fındık tarlalarını satıyor...

Giresun ve Ordu'dan sonra Trabzon'da da satıyor...

Trabzon'un Çimenli mevkiindeki 36 dönümlük arazi Fiskobirlik tarafından satılıyor...

Haydi gözünüz aydın...

Muz tarlaları üzerine oteller kurulur da fındık tarlaları üzerine neden kurulmasın?

Sıra çok yakında çay behçelerine de gelecek.

Hiç meraklanmayın. Rize'nin toprakları kivi ile tanıştı nasıl olsa...

Ha bugün ha yarın...

Yakındır... Çok yakın...

Ekecek tarla değil, bahçe bile bulamayacağız...