Satın alma fırsatlarına odaklanacağız

Liberty Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, yüzde 2'ye yakın bir pazar payına sahip olmanın heyecan verici olamadığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Liberty Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, ülkesi dışında dünyaya açılmaya Türkiye'den başlamış, ülkesi dışında kısıtlı bir bölgede iş yapan yabancılarla gerçek global oyuncuların farkını önümüzdeki dönem daha net ortaya çıkaracağını söyledi.

Liberty Mutual Grup'un hayat dışı sigortacılık alanında dünyanın en büyük 6. Sigorta grubu olduğuna dikkat çeken Yergin, "Liberty için hiçbir ülkede yüzde 1 - yüzde 2'lik bir pazar payına sahip olmak heyecan verici değildir. Dolayısıyla, Türkiye'deki varlığımızı bir üst seviyeye taşıyacak, mevcut operasyonunu güçlendirecek ve büyümeyi sağlayacak her türlü fırsatı değerlendireceğiz. Bu yüzden 2011 yılında satınalma fırsatlarına odaklanacağımızı söyleyebilirim" dedi.

Ragıp Yergin, Liberty Sigorta'nın hedeflerini DÜNYA'ya anlattı. Bu yılın kendileri açısından çok önemli bir yıl olduğunu söyleyen Yergin, hem bireysel sigortalarda hem de acente yönetiminde çok iddialı bir şekilde yola çıktıklarını acentesini dinleyen, destekleyen ve sektör dinamiklerini takip eden güçlü bölge teşkilatları oluşturdukları söyledi. Ürün çeşitlerinini ve hizmetlerini Türkiye çapında daha yaygın hale getirmek için acente ağlarını genişletme çalışmalarına hızla devam ettiklerinin altını çizen Yergin; "Acentelerimiz ve müşterilerimiz için "kolay iş yapılabilen" bir şirket olmak adına hizmet merkezlerimizi yapılandırdık. Acentelerimizin gelirlerini artıracak uygulamaları devreye aldık. Bireysel sigorta ürünlerinde acentelerimizin kolay satış yapabileceği, müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan, fiyat avantajı sağlayan ve fark yaratan ürünler piyasaya sunduk. İletişim tarafında ise ağırlıklı olarak sektörel mecraları kullanarak hedeflerimiz hakkında acentelerimizi bilgilendirmek için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Hedeflerimize ulaşmak adına gerçekleştirdiğimiz tüm bu çalışmalar doğrultusunda, özellikle son bir yılda çok ciddi bir aşama kaydettik. Ancak, daha gidilecek çok yol olduğunu söyleyebilirim. Liberty Mutual, gücünü ve büyüklüğünü pek çok ülkede kanıtlamış bir grup. Türkiye'de de aynı başarıları yakalamamak için önümüzde hiçbir engel yok" diye konuştu.

Global oyuncuların farkı daha netleşecek

Türkiye'de özellikle bireysel işlerde yüksek bir potansiyel bulunduğuna işaret eden Yergin, sigorta bilincinin gelişmemiş olması ve sigortası olmayan kesimin fazlalığı yabancı sermaye için fırsat oluşturduğunu belirtti. "Bu gerçeğin bir yansıması olarak sigorta sektöründe geçtiğimiz son 3 yıl içinde, birçok satın alma ve birleşme yaşandı" diyen Yergin şunları söyledi: "Gelen yabancılar dünyanın önde gelen büyük sigorta, reasürans veya finansal gruplarıydı

ve sektöre öncelikle ciddi bir rekabet getirdiler. 2008 yılı sonlarında başlayan global kriz ise 2009 yılında da devam ederek, geliri ve güveni azalan tüketicinin, zarar gördüğü kriz ortamından dolayı taleplerini ertelemesine yol açtı. Doğal olarak sigorta sektörü de bu gelişmelerden olumsuz etkilendi.

Global krize ek olarak yaşanan yoğun fiyat rekabeti sonrası teknik karlarda yaşanan ciddi azalma, sektörde beklenmeyen küçülme ve zarara sebep oldu. Bu olumsuz gelişmelerin, ülkesi dışında dünyaya açılmaya Türkiye'den başlamış, ülkesi dışında kısıtlı bir bölgede iş yapan yabancılarla gerçek global oyuncuların farkını önümüzdeki dönem daha net ortaya çıkaracağını tahmin ediyorum. Uzun soluklu bu yarışta herkesin maraton koşmasını bekleyemeyiz. Yeni düzende, daha akıllı bir çalışma modeli geliştirmeyen; yani hızlı ve yaratıcı olmayan, tüketiciyle daha sıkı ve derin bir bağ kurmayan ve istikrarlı bir şekilde yeni operasyonel faydalar yaratabilecek uygulamalar geliştirmeyenlerin her alanda olduğu gibi sigorta sektöründe de pek şansı olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim."

Hedef yüzde 6 pazar payı

Liberty Mutual Grubu'nun, faaliyet gösterdiği ülkelerde ana hedefinin "kayda değer" bir büyüklüğe sahip olmak olduğunu söyleyen Yergin, Liberty için hiçbir ülkede %1 - %2'lik bir pazar payına sahip olmanın heyecan verici olmadını belirtti. Grubun, organik büyüme stratejilerinin yanı sıra, tüm dünyada agresif satın alma ve birleşme politikaları ile de büyümesini desteklediğine dikkat çeken Yergin: "Dolayısıyla, Türkiye'deki varlığını bir üst seviyeye taşıyacak, mevcut operasyonunu güçlendirecek ve büyümeyi sağlayacak her türlü fırsatı değerlendirecektir. Bu yüzden 2011 yılında satınalma fırsatlarına odaklanacağımızı söyleyebilirim. Öncelikli hedefimiz 2012 yılı sonu itibariyle %2,5 pazar payına ulaşmak; uzun dönemde ise %6 pazar payını hedefliyoruz"dedi.

Acentelere her anlamda yatırım yapmaya hazırız

Liberty Sigorta olarak iletişime büyük bir önem verdiklerini söyleyen Yergin, acentelerinin önerilerini, taleplerini ve yapıcı eleştirilerini dinlemek için her türlü fırsatı değerlendirdiklerini belirtti. "Onlardan gelen her türlü soru, bilgi talebi ve şikayeti dikkate alıyoruz" diyen Yergin sözlerini şöyle sürdürdü: "Süreçlerimizi ve ürünlerimizi acente ve müşterilerimizin ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda oluşturuyoruz. Acentelerimizin her geçen gün bizimle çalışmaktan daha hoşnut olduğunu ve bu anlamda çok ciddi yol katettiğimizi söyleyebilirim. Liberty Sigorta olarak biz, acentelerimizin beklentilerini karşılayan ve karşılamak için her zaman daha fazlasını yapmaya hazır bir şirketiz. Dağıtım kanalı stratejisinin özünde acenteleri bulunan bir şirket olarak, Türkiye'de bizimle çalışmak isteyen profesyonel acentelerle birlikte büyümek ve kazanmak istiyoruz. Kafamızda belli bir sayı mutlaka var ama bizim için sayıdan öte müşterilerimize vereceği hizmet ve "verimli" çalışan acente yapısı çok daha önemli. Biz, Türkiye'deki hedeflerimize, bizimle aynı heyecanı taşıyan acenteler ile ulaşmak istiyoruz. Bizimle birlikte bu yolculuğa çıkan acentelere her anlamda yatırım yapmaya da hazırız."

Nominal sermayede sektörde 6. sıradayız

Liberty Mutual Grup hayat dışı sigortacılık alanında dünyanın en büyük 6. Sigorta grubu olduğunu belirten Ragıp Yergin; "Finansal gücü dünyanın önde gelen derecelendirme firmaları tarafından birçok defa onaylanmıştır. 2009 verilerine göre ise Fortune 500 listesinde bir önceki yıla göre 15 basamak birden atlayarak 71. Sıraya yükselmiştir.

Baktığımız zaman gerçekten büyük bir güç. Bu gücün Türkiye pazarına inancı tam ve kalıcı olmak için burada. Bu doğrultuda da ekonominin en zor dönemlerinde dahi yatırım yaparak Türkiye'ye olan inancını göstermiştir. Bugün, nominal sermaye bazında elementer şirketler arasında 6. Sıradayız. Bu karsızlık ortamında sermaye ihtiyacı olan şirketler olacaktır; ancak biz güçlü sermayemiz ile teknik sonuçlara odaklanmış, kârlı ve etkin çalışan şirket olarak hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir