Seçimler geride kaldı, sırada ne var?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Serdar PAZI / FİNANSİNVEST

 

Gelişmekte olan ülke piyasaları pozitif yönde ayrışma senaryolarının aksine son dört yılda dünyada zayıfl ayan büyüme ve daralan ticaret hacimleri ile gelişmiş ülke piyasalarına göre oldukça zayıf bir performans sergiledi. 

Türkiye ise geçtiğimiz yılın ilk aylarında not artırımı beklentileri ile kısmen bu döngünün dışında kalmayı başardıktan sonra Gezi olayları-Suriye gerginliği ve en sonunda 17 Aralık süreci ile zaten zayıf kalan gelişmekte olan piyasaların dahi belirgin biçimde gerisinde performans sergiledi. 

Sert satışların ardından TL varlıklar, seçimlere doğru toparlanma eğilimine girdi ve yılın ilk çeyreğini iyi bir noktada tamamladı. Yabancı yatırımcının da para ve sermaye piyasalarında artan ilgisini görmekteyiz. Ocak ayında MB tarafından yapılan sert faiz artışı sonrasında TL, Brezilya’nın ardından yatırımcıların en yüksek faizi elde edebilecekleri yer konumunda. 

Gecelik fonlama faizinin çift haneli seviyelerde olması bono piyasasında da getiri eğrisinin %10.50 civarında şekillenmesini sağladı. USD/ TL ise 2.13 ile bir yıllık yükseliş trendini aşağı yönde zorlarken artık yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirildiği ve volatilitenin azaldığı bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz. 

Borsa İstanbul’da ise 12 aylık hedef değerlerin işaret ettiği 76.000 seviyesine yaklaşılması olası bir kar realizasyonuna karşı temkinli olunması gerektiğine işaret etmekte. 

FED Başkanı Yellen faiz artırımında acele etmeyeceklerini belirterek piyasaları bir miktar rahatlatsa da, güçlü gelen ekonomik veriler anlık volatilite yaratmayı sürdürecektir. Fon yöneticileri kararlarını gözden geçirebilir Kırım konusunda Rusya ile batılı devletler arasında yaşanan gerginliğin azalması ile gerileyen petrol fiyatları orta vadede ülkemiz için olumlu algılanacaktır. Ancak içeride yüksek seyreden enfl asyon ile birlikte uzun vadeli potansiyelinin altında büyüyen ekonomi gelişen piyasaların arkasındaki rüzgar hız kestiğinde yabancı fon yöneticilerinin Türkiye tercihlerini gözden geçirmelerine neden olabilir.