Seda Sayan'a RTÜK'ten "oy birliği" ile ceza

RTÜK, iki eşini öldüren kişinin konuk edildiği Seda Sayan'ın programına müeyyide uygulanmasına karar verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), iki eşini öldüren kişinin konuk edildiği Seda Sayan'ın tartışılan programına ilişkin kararını verdi. RTÜK, programa müeyyide uygulanmasını oy birliği ile onayladı.

RTÜK, vatandaşların yoğun şikayette bulunduğu, iki eşini öldüren Sefer Çalınak'ın konuk edildiği "Seda Sayan Show" ile ilgili uzmanlarca hazırlanan raporu bugün görüştü. 

Üst Kurul, söz konusu programın, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'da yer alan "Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez" maddesinin ihlal edildiğini oy birliğiyle kararlaştırdı. Programın, aynı Kanun'un "Suç işlemeyi, suçluyu ve suç örgütlerini övücü, suç tekniklerini öğretici nitelikte olamaz" maddesine de oy çokluğu ile aykırılık teşkil ettiğine hükmedildi. 

Kurul'a gelen uzman raporunda, Sayan'ın konuşmalarında yer verdiği erkek-kadın cinsiyet karşılaştırması ve programa konuk olarak aldığı Sefer Çalınak'ın iki eşi öldürmesine ilişkin, "Toplumsal yapımızda kadına karşı şiddetin engellenmeye çalışıldığı bir doğrultu ile ters yönde bir girişimdir" denildi.

Raporda, yayındaki konuşmalar eleştirilerek şu ifadelere yer verildi:

"Programın başında 'dünyayı şaşırttın', 'dünya seni konuştu' gibi suçlu bir kişiyi övme şeklinde yapılan sunum, yaptıklarının gayet doğal şeylermiş gibi konuşulması, konuklardan birinin 'Bu kadar güler yüzlü bir katil gördünüz mü' ifadelerine yer verilmesi, sunucu Seda Sayan tarafından bu ifadelerin reddedilmemesi, yanlışlanmaması, şahsın suçunu normalleştirmesiyle mevzuatımızda yer alan 'suç işlemeyi, suçluyu övücü nitelikte olamaz' hükmüne aykırı niteliktedir."

Üst Kurul, Seda Sayan'ın programına, kanalın bir önceki ayın brüt reklam gelirlerine "toplumsal cinsiyet eşitliğini" ihlalden yüzde 2, "suç işleme ve suçlu övme"den de yüzde 1 oranında idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

Öte yandan, programla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da RTÜK'e başvurmuş ancak geçen hafta karar yeter sayısına ulaşılamadığı için Üst Kurul'dan karar çıkmamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir