Şekerbank’a Ahibank desek yeridir

Hayati Yazıcı, Şekerbank'ın faaliyetlerini, ahiliğin özüne uygun olduğunu söyledi. Bu yüzden Şekerbank'a, Ahibank demenin daha doğru olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Şekerbank'ın Şubat 2013'te Gümrük ve Ticaret Bakanlığı himayesinde ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun (TESK) desteğiyle hayata geçirdiği "Kapımız Esnafa Açık-Her Ayın 15'i Esnafın Günü" platformunun basın toplantısına katıldı.

Amaçlarının ahiliği dünya çapında tanıtmak olduğunu söyleyen Yazıcı, "Sosyal sorumluluk projeleriyle Şekerbank'ın faaliyetleri, ahiliğin özüne, ruhuna uygun çalışmalardır. Esnaf dostu Şekerbank, Ahiliği içselleştirmiş bir kuruluştur. Bu özelliğiyle Şekerbank'a, Ahibank desek yeridir" diye konuşarak ahiliğe vurgu yaptı.

Platform kapsamında, esnafı destekleyen önemli çalışmalara ve işbirliklerine imza atıldığına işaret eden Yazıcı, "Ülke genelinde bir platform oldu ve değer oluşturdu. Platformun bu noktaya gelmesi, Şekerbank yönetiminin ve projede yer alan herkesin, gönüllülük prensibiyle ama profesyonelce çalışmalarının bir sonucudur" ifadelerini kullandı.

Esnafın halkın sesi, halkın kendisi olduğu değerlendirmesinde bulunan Yazıcı, rekabet gücü ve araçlarının, ülke çapında hatta uluslararası çalışan firmalarla rekabet etmeye müsait olmadığını söyledi.

Yazıcı, esnaf için yapılan her çalışmanın doğrudan hanelere ulaşan bereket olduğunu dile getirerek, şunları anlattı:

"Yaptığımız profesyonel işlerde halkın, kamunun faydasına olacak bir unsur varsa o iş bereketlenir, kolaylaşır. Bu çalışmanın başarısı da buradan kaynaklanmaktadır. Her şeyin başı gönülden gönüle kurulan köprülerdir, kardeşlik ve sevgi bağlarıdır. Bu bağlar bize mümbit Anadolu coğrafyasının yetiştirdiği büyük alimlerin, fikir adamlarının mirasıdır. Anadolu'nun maddi ve manevi zenginliklerini birlikte harekete geçiren, esnaf, üretici ve tüketici için kalite standartlarını getiren ve böyle bir organizasyonu da dünya tarihinde ilk kez yapan Ahi Evran-ı Veli'dir. Onun koyduğu ahilik ilkeleri bugün hala yolumuzu aydınlatmaktadır."

Ahilik ve esnaflık arasındaki ortak bağlara işaret eden Yazıcı, Anadolu insanının 800 yıldır ahilik geleneğiyle yoğrulduğunu dile getirdi.

Bakan Yazıcı, ahiliğe ve Türkiye'ye en büyük hizmetlerden birini daha Şekerbank ile birlikte yaptıklarının bilgisini vererek şunları kaydetti:

[PAGE]

"Bakanlık olarak her yönüyle ahiliği kuşatacak, ahilik müessesesine ilişkin bilinmeyen birçok konuya yer verecek, tekrardan uzak, başvuru kaynağı olacak, değişik coğrafyalarda bu müessesenin yansımalarını ortaya koyacak bir 'Ahilik Ansiklopedisi' hazırlatıyoruz. Alanına vakıf kıymetli hocalarımızla görüştük. Çalışmaya başladılar. İnşallah seneye 27'inci Ahilik Haftasına yetişecek. Şekerbank, 'Ahilik Ansiklopedisi'nin sponsorluğunu üstlenerek, her zaman olduğu gibi maddi ve manevi imkanlarını bu projeye de açtı. Bu ansiklopedi, gelecek nesillere bırakacağımız en güzel kaynak eserlerden biridir. Bugün tarih sahnesinde yeniden büyük ve güçlü devlet olma yolunda ilerlerken, toplumsal yapımızı insan odaklı ilkelerle inşa eden, biçimlendiren düşünce akımlarına ihtiyacımız var."

"Medeniyetler inşa etmek için önce insan yetiştirmek gerekir" ifadelerini kullanan Yazıcı, Ahi Evran'ın eserlerinin bugünkü çağın toplumsal yapısına entegre edilerek insan yetiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Her yüz kişiden ikisi esnaf ve sanatkar"

Hayati Yazıcı esnaf ve sanatkarlara ilişkin sayısal verileri de katılımcılar ile paylaştı.

Türkiye'de 1 milyon 539 bin 674 esnaf ve sanatkara ait 1 milyon 657 bin 398 işletme bulunduğuna dikkati çeken Yazıcı, "Bu bir buçuk milyonu aşan işletmede çalışanlar ve aileleri de dahil edildiğinde esnaf ve sanatkârlarımıza yönelik hizmet ve politikalarımız, yaklaşık 8 milyonluk bir kesimi etkilemektedir" dedi.

Yazıcı, esnaf ve sanatkarların yüzde 12'lik kısmını kadınların oluşturduğuna işaret ederek konuşmasına şöyle devam etti:

"Dileğimiz bu sayının daha da artmasıdır, çünkü Anadolu'da kadınlarımız başka hiçbir coğrafyada olmadığı kadar tarihten gelen girişimci bir ruha sahiptir. Ancak girişimci kadınlarımızın en büyük sorunu sermayeye ulaşmaktır. Anadolu'da, hatta İstanbul'da, Ankara'da büyük kentlerimizde dahi pek çok kadın, bankaların kredi desteğinden nasıl faydalanacağını bilmemektedir. Şekerbank'ın bu konuya da hassasiyetle eğileceğinden eminim. Bugün ülkemizde kadınlara 'seçme ve seçilme hakkının' tanınmasının 79'uncu yıldönümü. Bu vesileyle kadınlarımızı hem siyasi hem de iktisadi hayatta daha fazla görmek istediğimizin, bu konudaki kararlılığımızın altını çizmek istiyorum."

İllere göre esnaf, işyeri dağılımında bazı rakamların dikkati çekici olduğunu söyleyen ve bu rakamları paylaşan Yazıcı, esnaf sayısının Türkiye nüfusuna oranının yüzde 2,07 olduğu bilgisini vererek, "Yani her yüz kişiden ikisi esnaf ve sanatkardır" dedi.

En fazla esnaf ve sanatkarın olduğu şehirleri İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa olarak sıralayan Yazıcı, "Ama nüfusa oranla en fazla esnaf ve sanatkarın olduğu şehirlerimiz tamamen farklıdır. Bunlar, Muğla, Çanakkale, Burdur, Rize ve Edirne'dir. Demek ki bu şehirlerimizde esnaf yoğunluğu diğerlerine göre fazladır" ifadelerini kullandı.