Sel felaketi meclis gündemine taşındı

DTP'li Tuncel ile CHP'li Ağyüz ve Sevigen, soru önergeleriyle İstanbul'daki sel felaketini TBMM gündemine taşıdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz ve CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, soru önergeleriyle İstanbul'daki sel felaketini TBMM gündemine taşıdı.

Sebahat Tuncel, İçişleri Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde, İstanbul'da bulunan 58 riskli dere yatağı ile ilgili yapılan ayrıntılı bir çalışma olup olmadığını sordu.

"Riskli dere yataklarının imara açılmasının gerekçesini" öğrenmek isteyen Tuncel, "Bu riskli dere yataklarına yıllardır okul, hastane gibi kamu binaları yapılmasına hangi yetkililer izin vermektedir?" dedi. Tuncel, önergesinde şunları kaydetti:

"Devlet Meteoroloji Müdürlüğünün İstanbul'da yoğun yağışların olacağı uyarısına rağmen gerekli kurumlar tarafından önceden gerekli önlemlerin alınmamasının ve uyarıların yapılmamasının nedeni nedir?

Riskli dere yataklarının benzer bir yağış olayında aynı olaylara neden olmaması için ne yapılması planlanmaktadır? Bu konuda halkla ve sivil toplum kuruluşlarıyla gerekli temaslar yapılmakta mıdır?

6 ay önce açılışı yapılan Silivri Hastanesinin dere yatağında olmasına rağmen imarına hangi yetkililer izin vermiştir? Bu izinin dayanağı nedir? Yaşanılan son olayla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? İşlem başlatılan yetkililer kimlerdir?"


"Aymama Deresi 14 yıldır neden ıslah edilmemiştir?"

CHP Gaziantep Milletvekili Ağyüz de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "1995 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunuz dönemde yaşanan sel felaketinin nedeni Ayamama Deresi 14 yıldır neden ıslah edilmemiştir?" dedi.

"Derenin intikamı ağır olur' sözleriniz felaketin tek nedeni midir?" diye soran Ağyüz, şunları kaydetti:

"Dere ıslahı için istimlak edilerek yasal işlemleri tamamlanan bina ve gayrimenkul sayısı ne kadardır? Neden sonuçlandırılamamıştır? Sonuçlandırılmamasına kimler engel olmaktadır?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı kayırmalı ihalelere para bulurken; Ayamama deresinin ıslahına kaynak bulamaması ve çalışma yapmaması görev ihmali, suçu değil midir? Sel felaketinin bu boyutlara varmasında görev ihmali olan yöneticiler hakkında soruşturma açtırmayı düşünüyor musunuz?"


"İstifa etmeyi düşünejn bakanlarınız veya büroklatlerınız var mı?"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen de Başbakan Erdoğan'ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Cebeci Mezarlığı ve Habipler Mahallesi Mezarlığındaki mezarların "vadiden aşağı sürüklenerek birçoğunun birbirine geçtiğini ve tahrip olduğunu" kaydetti.

Sevigen, "Mezar sahiplerinin canının malını kurtarmaya çalışmak yerine, ölülerini aramak zorunda bırakılmaları bir insanlık ayıbı değil midir?" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığının kaybolan ve yıkılan mezarlara ilişkin bir çalışması olup olmayacağını öğrenmek isteyen Sevigen, "Gelen yoğun eleştiriler ve yaşanan acı tablo karşısında siyasi erdem gösterip istifa etmeyi düşünen bakanlarınız veya bürokratlarınız var mı?" diye sordu.