Senato, 'finansal düzenleme' tasarısını onayladı

Tasarı yasalaşırsa, türev piyasada reform yapılacak, büyük bankalar üzerindeki kısıtlamaları artıracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD Senatosu, geniş kapsamlı finansal düzenleme içeren yasa tasarısını onayladı. Tasarı, 1930'lardan bu yana planlanan en geniş kapsamlı finansal düzenlemeyi içeriyor. Senato tasarıyı, 39'a karşı 59 oyla onayladı.

Bu aşamada Senatonun tasarısının, Aralık ayında Temsilciler Meclisi'nce onaylanan önlemler paketiyle birleşmesi gerekiyor. Ancak bundan sonra nihai paket, yasalaşması için ABD Başkanı Barack Obama'nın onayına sunulacak. Bazı ekonomistler, paketin Obama'nın onayına gelecek ay sunulabileceğini düşünüyor.

ABD Senatosu'nca onaylanan tasarı, finansal risklerin izlenmesi için yeni yollar sunarken, zor durumdaki şirketlere likidite sağlamayı da kolaylaştırıyor. 

Tasarıyla yeni bir gözlemci kurum oluşturulacak ve çetrefil türev piyasada reform yapılmasına çalışılacak. Tasarı, ayrıca büyük bankalar üzerindeki kısıtlamaları artıracak.

Wall Street'in hatalarının bedelini Amerikalılar ödemeyecek

ABD Başkanı Obama, Amerikalılar'ın "Wall Street'in hataları için" yeniden ödeme yapmak durumunda kalmayacağını, Wall Street'in denediğini ancak, tasarıyı baltalamakta başarısız olduğunu söyledi.

Tasarının nihai versiyonunun, finans şirketlerini hesap sorulabilir hale getireceğini ancak serbest piyasanın engellenmeyeceğini ifade eden Obama, finans sektörünün lobicilikle, milyonlarca dolarlık reklamlar ve yasalardaki boşlukları kullanarak defalarca düzenleyici reformları engellemeye çalıştığını belirtti. 

Obama, Temsilciler Meclisi ve Senato'nun, iki tasarı üzerindeki ayrılıkları gidermek durumunda olduğunu ancak, bu zaman diliminde finansal sektör ve lobilerinin mücadeleyi sürdüreceğini kaydetti. 

Öte yandan, Demokrat Parti Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid de, "(Tasarı) Wall Street'e (boş yere başkalarının parasını kumarda kaybedemeyeceksiniz) diyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir