SETA'nın ”Türk Basınında Dış Habercilik” raporu tanıtıldı
Tekelioğlu, "Haber kaynağının niteliği konusunda, neyin haber olduğu, neyin haber olmadığı konusunda sıkıntı var." dedi.
İSTANBUL- Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfının "Türk Basınında Dış Habercilik" konulu raporu tanıtıldı.
Bahçeşehir Üniversitesinin Beşiktaş yerleşkesinde yapılan tanıtım toplantısında konuşan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, dış haberciliğin "zihniyet", "alt yapı" ve "değişim" adı altında üç kısımda incelenmesi gerektiğini belirtti.
Berberoğlu, dış politika haberciliğinde yabancı dilin önemini vurgulayarak, Türkiye'de bunun yeterli olmadığına işaret etti.
Türkiye'nin iç meseleleriyle dış meselelerinin de birbirine karıştığını dile getiren Berberoğlu, "Bir Kürt meselesi ne kadar iç, ne kadar dış meseledir? Ne kadarı Türkiye'yi ne kadarı Irak'ı ne kadarı diğer ülkeleri ilgilendirir?" diye sordu.
"Gazetecilik eğitimi almamış kişiler dış habercilik muhabiri oluyor"
Bahçeşehir Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Orhan Tekelioğlu da dış haberciliğin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan beri önemli bir problem olduğunu olduğunu kaydederek, "Misyon, gazeteciliğin en çok yaşandığı alan. Haber kaynağının niteliği konusunda neyin haber olduğu neyin haber olmadığı konusunda sıkıntı var. Deneyimli muhabir kategorisi yok. Gazetecilik eğitimi almamış kişiler dış habercilik muhabiri oluyor. Bu alandaki muhabirlerin gazetecilik eğitimi almış olması önemli" diye konuştu.
SETA Genel koordinatörü Taha Özhan ise Türk basınında dış politika haberciliğini masaya yatıran araştırmanın öneminin, onun hem sahasında ilk olmasından, hem de bizzat alanda çalışan ve dış haberin oluşum sürecine katkıda bulunan kişilerin görüşlerinden hareketle ortaya çıkmış olmasından kaynaklandığını savundu.
"Atılması gereken daha pek çok adım var"
Araştırmacı Mücahit Küçükyılmaz, hazırladıkları "Türk Basınında Dış Habercilik" konulu araştırmasının, haberin yerinde, özgün ve sahici üretiminin azaldığı, haber ajanslarına, devletlerin resmi enformasyon kaynaklarına ve think tanklere (düşünce kuruluşları) bağımlı bir dünya haberciliğinin ortaya çıktığı bir dönemde, Türkiye'de dış politika haberciliğinin durumunu sorgulamak amacını taşıdığını bildirdi.
Araştırma süresince İstanbul, Ankara ve Washington'da 59 mülakat gerçekleştirildiğini anlatan Küçükyılmaz, katılımcıların konuyla ilgili farklı fikir, yorum ve önerilerinin ayrıca dikkate alındığını belirtti.
SETA İletişim Koordinatörü Hakan Çopur ise araştırmada "Dış Haberciler ve Mesleki Algı", "Türkiye'de Dış Haberciliğin Genel Durumu", "Türk Basınının Dış Politikayı Görme Biçimi" ve "Türk Basınının Dış Habercilik Karnesi" başlığı altında 4 ana bölüm incelendiğini belirterek, araştırmanın sonucunu şöyle açıkladı:
"Bu araştırmanın ışığında ortaya çıkan sonuçlar, Türkiye'de basının dış habercilik konusunda son yıllarda kayda değer bir mesafe aldığını ancak uluslararası standartların yakalanabilmesi için atılması gereken daha pek çok adımın olduğunu gösteriyor. Bu bakımdan öncelikle basının bizatihi kendisine, kamu gücüne ve elbette sivil toplumun ilgili tüm unsurlarına ciddi görevler düşüyor. Araştırma, bu bakımdan mütevazi bir adımdır. Araştırmanın başta gazeteciler, diplomatlar ve akademisyenler olmak üzere ilgili araştırmacı ve vatandaşlar için yararlı bir kaynak olmasını temenni ediyor, SETA Vakfı olarak mezkur alana ve literatüre bir katkı yapabilmiş olmayı umuyoruz."