Şiddet, zorunlu ders olsun

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye'de şiddetin boyutunun her geçen gün arttığını belirterek, "Halkımızın 'aile içi şiddet, çocuğa ve kadına yönelik şiddet' konularında daha okul sıralarından itibaren eğitilmesine ve bilinçlendirilmesine büyük ihtiyaç vardır. Okullarımızda zorunlu ders olarak dahi okutulabilir" dedi.
Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, MEB'in öğrenci ve velileri kapsayan aile danışmanlığı sistemi geliştirerek, alternatif çözümler üretmesini istedi. Şiddetin giderek "normalleşmeye" başladığına dikkat çeken Avcı, polisiye önlemlerle, yasa ve cezai müeyyidelerle sonuç alınamadığının ortada olduğunu dile getirdi. Toplumun kültüründe şiddet normalleşmişse, toplumsal eğitimin yanı sıra uzun vadeli ve ciddi hukuki ve kurumsal düzenlemeler yapmak gerektiğini vurgulayan Avcı, şunları ifade etti:

"Şiddet görerek veya şiddete sık sık tanık olarak büyüyen insan, şiddet uygular. Şiddet, çocuğa şiddeti öğretmesi yanında, toplumda şiddetin kanıksanması ve yerleşmesi tehlikesi de yaratıyor. Böylece şiddet, toplumun hayal kırıklıklarıyla, sinirle, stresle ve depresyonla başa çıkabileceği daha ılımlı yolları öğrenmesini engelliyor. Başbakan ve muhalefet partilerinin liderleri başta olmak üzere, toplumunun kanaat önderleri olan sanatçılar, bilim insanları ve toplumsal teveccüh gören şahsiyetler maharetiyle bu konuda topluma bir zihniyet dönüşümü pompalanması gerekiyor. Şiddetle mücadele konusunda en büyük görev ve sorumluluk MEB'e düşüyor. Bu doğrultuda okullarımızda zorunlu ders olarak dahi okutulabilir."