Şimşek: Mali kural çok önemli bir çıpa

Maliye Bakanı, Türkiye'de bu kuralın uygulanmasının notlara yansıyacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mali kuralın ülkeler açısından, Türkiye açısından çok önemli bir çıpa olduğunu belirterek, "Orta-uzun vadede Türkiye'de bu kuralın uygulanmasıyla, Türkiye'nin risk priminin aşağı düşmesi ve borç dinamiklerinde daha da iyileşme söz konusu olacak. Eninde sonunda bu, notlara yansır" dedi.

Şimşek, Mali Kurala ilişkin değerlendirmesinde şöyle konuştu:

"Mali kural gerçekten Türkiye'nin yapısal reform anlamında attığı en önemli adımlardan biridir. Aslında Türkiye için kilometre taşıdır. Tabii ki ben uygulanabilirliği konusunda son derece rahatım. O konuda güvenim tam. Çünkü Türkiye, son yıllarda zaten üstü örtük bir mali kural uygulaması içindeydi. Her ne kadar küresel kriz nedeniyle dengelerde geçici bir bozulma olduysa da aslında Türkiye'nin performansı, gücü, Türkiye'nin ortaya koyduğu makroekonomik performans ortadadır. Mali kural, bu performansı kalıcı hale getirmeye, güçlendirmeye yönelik çok önemli bir adımdır."

Bakan Şimşek, bakanlık olarak mali kuralı Türkiye'ye kazandırmaktan mutlu olduklarını ifade ederek, bunun Türkiye'nin geleceğe güvenle bakması açısından önemli bir adım olduğunu belirtti.

"Mali kural yeni bir çıpadır diyebilir miyiz?" sorusuna Şimşek, "Tabii ki mali kural ülkeler açısından, Türkiye açısından çok önemli bir çıpa" dedi.

Şimşek, Maastricht kriterinde "ülkelerin bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 3'ü geçemez" denilirken, Türkiye için koydukları kuralda "Türkiye'nin bütçe açığı, genel devlet açığının yüzde 1'ini geçemeyeceğini" söylediklerini kaydetti.

AB kriterlerinden çok daha kapsamlı ve güçlü bir çıpa koyduklarını vurgulayan Şimşek, "İnşallah Türkiye bu performansıyla, uygulamaya koyacağı yapısal reformlarla bir daha hiçbir şekilde uluslararası kuruluşların yardımına ihtiyaç duymayacak şekilde güçlenecektir. Ben buna inanıyorum" diye konuştu.

Şimşek, mali kuralın ardından not artışı bekleyip beklemediğine ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Tabii ki orta-uzun vadede Türkiye'de bu kuralın uygulanmasıyla Türkiye'nin risk priminin aşağıya düşmesi, borç dinamiklerinde daha da iyileşme söz konusu olacak. Eninde sonunda bu, notlara yansır. Ama zamanlama konusunda yorum ve öngörüde bulunmam zor. Ama mutlaka katkıda bulunacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir